Zorgkaart Nederland

Het leek me goed als er op de Zorgkaart Nederland ook de hulpverleners (>230) komen te staan die werken met hoogbegaafde kinderen en volwassenen. Ik heb ze daarom gevraagd om de kaart met hulpverleners op te nemen op hun website. Dit was hun reactie:

Er zijn nog geen beroepen, organisaties, aandoeningen of keuzehulpen op ZorgkaartNederland die direct gerelateerd zijn aan hoogbegaafdheid. Vandaar dat wij geen kapstok zien om te vermelden dat er een kaart is met vrijwel alle coaches voor hoogbegaafden in Nederland en Vlaanderen.

Nu is het de vraag of we deze vermelding willen of niet en wie het voortouw moet nemen. Ik heb enkele argumenten voor en tegen en wat voor- en nadelen van een vermelding.

Een voordeel van vermelding is dat we als hoogbegaafden iets meer ‘meedoen’ in de maatschappij. Officiële instanties zullen bij voorkeur de Zorgkaart gebruiken als referentie en als hoogbegaafdheid daarop geen item is, is er ook geen zorgvraag. Niet officieel dan toch. Een nadeel is dat we als hoogbegaafden in de zorgsector terecht komen terwijl we geen patiënten zijn. Hoogbegaafdheid is een constatering en geen ziekte of diagnose.

Een argument voor is dus m.i. dat we als hoogbegaafden meedoen in de maatschappij en erkenning krijgen dat we het soms moeilijk hebben om met zoveel intelligentie te functioneren in deze maatschappij van hapklare brokken en een warsheid tegen het (zelf) nadenken. Een ander argument is dat er wel meer dan 230 hulpverleners/coaches zijn voor deze groep. Er is dus wel behoefte aan zorg vanuit de doelgroep. Bijvoorbeeld: het ziet er volgens een klein onderzoek naar uit dat toch 2/3 van de hoogbegaafde leerlingen PO en VO, niet echt lekker in zijn of haar vel zit.

Een argument tegen is dat we geen patiënten zijn. Een zeer sterk argument!

Volgens mij zou het toch wel goed zijn in het huidige klimaat, om te opteren voor plaatsing op de Zorgkaart Nederland. Dat geeft een bepaalde status waarop we verder kunnen bouwen aan passend onderwijs, werk en zorg. Zeker omdat vanuit de officiële instanties altijd gekeken wordt naar wat de Overheid vindt en wil, wat zich dan vertaalt naar zaken als zo’n Zorgkaart en wie daar wel en niet opstaan als groep. Nu doen hoogbegaafden niet echt mee en staan overal buiten de kaders voor bestuur en uitvoering.

Om op die Zorgkaart te komen moeten bv. Mensa of Pharos wel het initiatief nemen daartoe. Een burger zoals ik, komt niet ver bij de Overheid.

Ik ben benieuwd naar jullie ideeën hierover en welke argumenten jullie hebben voor of tegen plaatsing. En ik hoop dat Mensa of Pharos ook willen reageren op deze oproep. Je kunt hier reageren of via Social Media.

Willem Wind.

Eén gedachte over “Zorgkaart Nederland”

  1. Geen patiënten? Nou, als er 1 doelgroep is die heeft moeten leren geduld (patiënt) te hebben dan zijn het de hoogbegaafden wel; zo lang wachten op de juiste hulp, omgeving, erkenning:)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *