Zin-geving en passie

Zin-geving en passie, Wilma van Galen.

Een manier om ervoor te zorgen dat het tweekoppige monster ‘verveling en eenzaamheid’ in de regel niet gaat grommen of nog erger, gaat brullen is door zin te geven aan jouw persoonlijk leven.

Over zingeving kan je uren discussiëren maar als je het heel eenvoudig bekijkt draait het om ‘zin creëren en behouden’. Je geeft ‘zin’ aan je leven.
Welke activiteit maakt dat je flow gaat ervaren? Wie laat je schateren van plezier? Met wie ervaar je echte verbinding? Wanneer gaan je ogen stralen? Wat bezorgt jou een dosis energie? Wanneer verdwijnen je zorgen en je vraagtekens? Waardoor ervaar je dat jij net zo goed een deel bent van Gods liefde, het universum of waar jij ook in mag geloven?

PASSIE

Een passie hebben is een hartstochtelijke liefde ervaren voor iets of iemand.
Passie zet je hart op de tocht, geeft ruimte en licht aan wat er in je leeft. Passie zorgt voor gedrevenheid; voor beweging. Zolang je beweegt, leef je. Op het moment dat je ook met de kleinste beweging stopt, ben je dood. Eenvoudige gevolgtrekking die ook iets zegt over de waarde van ergens een passie voor hebben. (voor iemand passie ervaren laat ik nu even buiten beschouwing) Door tijd te steken in een passie voorkom je verveling maar ook voor een groot deel, eenzaamheid.

Ervaren van passie kan alleen wanneer je in verbinding staat met wie je bent (je kent jezelf!) en die verbinding kan ervoor zorgen dat eenzaamheid als sneeuw voor de zon verdwijnt. Passie ervaren gaat niet samen met gevoelens van eenzaamheid en verveling.

MY FIRST LOVE

Sommige mensen ontdekken als vanzelf hun passie. John Miles zong niet voor niets ‘Music was my first love’. Veel mensen hebben hun passie(s) ontdekt tijdens hun kindertijd. Voor anderen komt die eerste liefde pas later op hun pad doordat ze, bij wijze van spreken nooit eerder bepaalde tonen gehoord hebben.

GEBROKEN HART

Soms vervormen passies of ze raken door allerlei omstandigheden op de achtergrond. Door druk, druk, druk’ kan je geen tijd meer vinden c.q. neem je geen tijd meer voor je passie. Je lijf kunt gebreken vertonen waardoor je bijvoorbeeld niet meer kunt musiceren of de sport doen waar je je ziel en zaligheid in stopte.
Je bent perfectionistisch en dusdanig faalangstig geworden dat je maar niet meer bezig gaat met dàt wat je zo leuk vindt. Of je hebt niet voldoende leren automatiseren waardoor je overtuigd bent van dat je bepaalde dingen niet kunt. Je passie vraagt geld en letterlijk ruimte en die is er niet. Je bent je al op zo’n jonge leeftijd gaan aanpassen dat je werkelijk niet weet wat je heel erg leuk vindt. Je hebt zoveel kritiek op je hoeveelheid aan passies gehad, dat je er een aantal in de la hebt gestopt.
Met vervormen is niets mis maar je passie kwijt raken, is jezelf kwijt raken.

ZIN-GEVING

Als je geen flauw besef hebt waar je bloed van gaat stromen, niet weet hoe je binnen de omstandigheden je passie vorm kunt geven, last hebt van een overtuiging waardoor je jezelf in de weg zit of zoveel passies hebt dat je niet weet waar uit te kiezen; bel mij dan eens. Eén van mijn passies is het begeleiden van mensen. Eén passie die is ontstaan vanuit mijn verwondering, verbazing en soms verbijstering over (het gedrag van) mensen.

Wilma van Galen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *