Wie ben ik

Ik ben Willem Wind (1958), getrouwd met Marlies en vader van drie kinderen. Vanaf 1995 ben ik lid van Mensa, de wereldwijde vereniging van hoogbegaafden. In 1997 blijkt ons hele gezin hoogbegaafd te zijn, we sluiten ons aan bij de ouderverenigingen Pharos, Hint en Choochem. Mijn grote  interesse is gewekt en ik start verschillende activiteiten, hier kort beschreven in chronologische volgorde:

1995
 • Lid geworden van Mensa NL, onderdeel van de wereldwijde vereniging van hoogbegaafden Mensa
1996-1997
 • Eerste gesprekken met school over mijn oudste kind
1999
 • oprichting Fonds Hoogbegaafdheid, samen met Annemiek van Laarhoven, Anita Buiteman en Jan Wouter van Broekhuijsen. (opgeheven wegens te weinig respons)
 • initiator en promotor van ‘Boxschool’ (met werkgroep) (is nu Open Space Onderwijs)
2000
 • auteur van: ‘Hoe het leven mij misleidde; een hoogbegaafde in ontwarring’
 • Nu online te lezen
2003
 • start coaching-bureau ProWat
 • start uitgeverij HBboek
 • auteur samen met Anneke Feenstra Omgaan met hoogbegaafdheid, werkboek/handleiding voor de PABO
 • organisatie (de eerste) Dag van de Hoogbegaafdheid samen met Johan Frentz en Marlies
 • lid bestuur bij NVvTO, de Nederlandse vereniging van Thuisonderwijzers
2004
 • organisatie (de tweede) Dag van de Hoogbegaafdheid samen met Johan Frentz en Marlies
2005
 • organisatie (de derde) Dag van de Hoogbegaafdheid samen met Johan Frentz
 • Verhuisd naar België ivm thuisonderwijs
2006
 • organisatie (de vierde) Dag van de Hoogbegaafdheid samen met Johan Frentz
 • Beschrijving van mijn onderwijsvisie
2007
 • organisatie (de vijfde) Dag van de Hoogbegaafdheid samen met Johan Frentz
 • organisatie symposium ‘Hoogbegaafd? Dat zie je zó!’ samen met Maud Kooijman
2008
 • Lancering website ikbenhoogbegaafd.nl
 • Schrijven parabel van de leerbal
 • Lezing gegeven over emancipatie op De Dag van de Hoogbegaafdheid
 • Beschrijving geschreven van ’t Peerhoes op www.peerhoes.nl
2009
 • Uitgegeven via HBboek: ‘Thuisonderwijs in Nederland en Vlaanderen’ geschreven door Leah Witmond
 • Lezing gegeven, ‘het zijn van een rolmodel’ op de Dag van de Hoogbegaafdheid
2010
2011
2012
 • Poging om de Promotiebus aan het rijden te krijgen. 
 • Poging om ’t Peerhoes in een kaal gebouw van de grond te krijgen.
2013

2014
2015-2016
2017
2018
2019
 • Het buddy-project is verbeterd. Nu is er geen scheiding meer tussen een buddy zoeken en buddy willen zijn.
 • Het idee van een HB-radiostation online gelanceerd.
 • Het onderzoek naar het welbevinden van hoogbegaafde volwassenen(18+) afgerond met een verslag.
 • Na 108 vragen beantwoord te hebben, sluit ik deze rubriek af. Alle vragen en antwoorden zijn nog te raadplegen via Vraag maar raak!
 • ’t Peerhoes en Open Space Onderwijs heb ik een mooi plaatsje gegeven op ikbenhoogbegaafd.nl.
 • Het prikbord meer in de schijnwerpers geplaatst. Heb je een oproep, laat het dan plaatsen op deze goed bekeken pagina.
 • Na 16 jaar ben ik gestopt met uitgeverij HBboek.
2020

Ik ben met ‘pensioen’ maar ik blijf de website onderhouden en ik promoot alles wat gericht is op hoogbegaafdheid op het prikbord en op Facebook, LinkedIn en Twitter. Daarnaast schrijf ik nog stukjes, houd af en toe een lezing/workshop, beantwoord ik vragen en houd bij welke nieuwe boeken, scholen, coaches, films, sprekers, series en spelletjes, etc. er op de markt komen.

Nog drie grote projecten wil ik realiseren in mijn leven:

Ten eerste mijn concept voor Top-down onderwijs realiseren. Hier ben ik al jaren mee bezig en ik zou het graag in werkelijkheid willen ervaren zoals ik er nu virtueel in kan rondlopen. Het heeft veel potentie en veel vrienden.

Ten tweede mijn concept voor een ontmoetingsplek voor hoogbegaafden. Een soort (t)huis voor een doelgroep die een sterke behoefte heeft aan regelmatig contact met soortgenoten. Dit concept heeft nog meer vrienden.

Omdat ik het toch niet kan laten ben ik in maart samenroeper geworden van PHOW. Een belangenbehartigingsvereniging voor hoogbegaafden in oprichting. Deze vereniging wordt officieel zodra er meer dan 1000 leden zich aangemeld hebben. Hiervoor ben ik een offensief gestart op social media voor leden en meer samenroepers.

2021 / 2022

Een nieuwe lijst gemaakt met allemaal podcasts over hoogbegaafdheid.

Mijn 3 kinderen zijn nu volwassen en bouwen leuk verder aan hun leven. Het was een wilde reis door hun jeugd maar zij hoeven daar niet zo van te herstellen als dat ik dat moest. Dat is winst. Nu nog een goede kindertijd realiseren voor de 4000 hoogbegaafde kinderen die er jaarlijks bijkomen. Een hele klus.

Om de website te ondersteunen heb ik een doneeractie opgezet. Doneren kan nu makkelijk, anoniem indien gewenst en het kan voorzien worden van een boodschap.

Om lokale groepen te ondersteunen met het promoten van hoogbegaafdheid ben ik gestart met een actie. Bij voldoende middelen zet ik een promotieweek op ism vele lokale activisten en gezamenlijk maken we er een gezellige en vruchtbare week van.

Na 16 jaar mijn boek “Hoe het leven mij misleidde, een hoogbegaafde in ontwarring” te hebben verkocht aan meer dan 500 mensen en nog 2 jaar heb gewacht, heb ik nu besloten om het online te plaatsen. Het is een boek dat je wel/niet snapt als ik de reacties goed interpreteer. Of zou het meer om accepteren gaan? Nou ja, je kunt het boek hier lezen.

Ikbenhoogbegaafd.nl wordt goed bezocht. Al vele jaren staan deze pagina’s op nr. 1, 2 en 3. Vanaf plaats 4 wisselt het sterk met de seizoenen, de interesses van online-groepen en nieuwe publicaties.

 1. De kaart van Nederland en Vlaanderen met alle scholen die voltijds hoogbegaafden onderwijs aanbieden
 2. Het Prikbord waar iedereen gratis zijn of haar nieuws of oproep op kwijt kan
 3. De kaart van Nederland en Vlaanderen met alle coaches en hulpverleners die zich richten op hoogbegaafden