Wat kan ik doen om andere hoogbegaafden te helpen?

Een simpele vraag eigenlijk maar het heeft wel wat voeten in de aarde. Het is soms moeilijk om een andere hoogbegaafde te helpen als veel mensen kritiek op hem of haar hebben. Of hem of haar zien als te wild en apart. Toch zullen we als hoogbegaafde, andere hoogbegaafden moeten helpen om iets te kunnen doen voor weer andere hoogbegaafden en daarmee ook onszelf en onze (klein)kinderen helpen.

Al heel lang heb ik, veelal onuitgesproken, een aantal punten waardoor je andere hoogbegaafden kunt helpen. Nu is het tijd om dat te beschrijven.

Als je andere hoogbegaafden wilt helpen, dan zijn dit de punten waar je iets mee kunt.

1) Wees open over je eigen hoogbegaafdheid. Dat hoef je niet van de daken te schreeuwen, dat mag wel, maar laat je zien als hoogbegaafde. Wees er trots op want je behoort tot een kleine selecte groep met veel voordelen.

2) Herhaal nooit de vooroordelen over hoogbegaafden. Ook niet om ze daarna te ontkrachten want zodra je de vooroordelen onder woorden hebt gebracht, ben je de lezer/toehoorder alweer kwijt. Die denkt “Ja, dat klopt!” en luistert nauwelijks meer. Vertel wel over de voordelen van hoogbegaafd-zijn. En vertel over de meerwaarde voor jou, hoe gek dat in eerste instantie ook mag klinken. Daar moet iedereen en misschien ook jij, even aan wennen. Neem die tijd en vertel waarom je trots bent om hoogbegaafd te zijn. En over de negatieve en lastige zaken, zwijgen is ook een vorm van praten. Niet alles hoeft gezegd te worden.

3) Als je spreekt met een andere hoogbegaafde, zorg er dan altijd voor dat je er rekening mee houdt dat die andere net zo complex in elkaar zit als jij. Dat achter en tussen de woorden, dat er vanuit de lichaamstaal zoveel meer is dan wat je ziet. Ga er altijd van uit dat er over is nagedacht, wat er gezegd wordt. En dat in die ander een even rijk gevoelsleven bestaat, ook al zie je dat soms niet. Beschouw de andere hoogbegaafde niet als een gemiddeld mens, hij of zij is net zo bijzonder als jij dat bent. Net zo anders maar ook gewoon mens mét uitzonderlijke intelligentie.

4) Heb je een meningsverschil met een andere hoogbegaafde? Of zelfs ruzie? Geen probleem zolang je dat niet openlijk communiceert. Steun de andere hoogbegaafde altijd en als je dat niet lukt, zeg dan niets. Of zeg iets wat positief is en wat je nog uit je mond kunt krijgen. En dat meningsverschil of ruzie dan? Praat met die ander persoonlijk! Of praat niet en zeg er dan ook niets over in het publieke domein. Maar belangrijker is dat als je een mogelijkheid ziet, je die andere hoogbegaafde steun geeft en hulp als daar om wordt gevraagd. Wees niet bang voor wild en apart gedrag, dat wordt al snel minder als die andere hoogbegaafde zich gezien en gehoord weet door jou. Een hoogbegaafde verdient in eerste en tweede instantie jouw steun. Zo help je elkaar want die andere hoogbegaafde zal dan ook jou steunen. Zelfs waar en wanneer je dat niet verwacht. Wij als hoogbegaafden hebben dat wel verdiend na zoveel jaren van uitsluiting als hoogbegaafde. Tijd voor egoïsme en opkomen voor ‘eigen soort mens’.

5) Promoot waar mogelijk, soms met wat tegenzin, het werk van andere hoogbegaafden. Zij dienen een streep of 4 voor te hebben in jouw oordeel en visie omdát ze hoogbegaafd zijn. Zij zijn net als jij, hoogbegaafd. Laat die andere hoogbegaafde zien, publiekelijk, dat hij of zij zich gesteund mag weten door jou. Dat jij hem of haar ziet en serieus neemt. En privé kun je eventueel de discussie aan over details die je minder goed vindt. Zo help je andere hoogbegaafden in hun werk en passie en maak je ze sterker. En soms minder wild en apart. Wederzijds groei je samen weer een beetje.

6) En als laatste kunnen en moeten we met zoveel mogelijk hoogbegaafden die als bovenstaand functioneren, zaken veranderen die positief uitwerken voor hoogbegaafden van allerlei soort. Als dat (wat) negatief uitpakt voor andere mensen, jammer dan. Wij, de hoogbegaafden gaan nu even voor. Hulp inschakelen waar en wanneer nodig is, deze ook krijgen en ook die hulp geven als een andere hoogbegaafde hulp nodig heeft. Ofwel, lekker egoïstisch bezig zijn voor en met hoogbegaafden. Dat mag wel even een 20-tal jaren, na zo’n lange tijd van ‘onderdrukking’.

Willem Wind.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.