Vraag maar raak! Vraag 98

Ik wil als zzp'er aan de slag.
Ik weet van mijzelf, dat ik dit kan en dat ik goed ben in het werk dat ik doe en/of zou willen doen.

Nu loop ik echter weer tegen de faalangst en twijfel in eigen kunnen aan, ondanks dat ik weet, dat het absoluut niet nodig is. 
Dit is het gevolg van jarenlang leven volgens sociaal gewenst gedrag en maatschappelijke normen (inmiddels ben ik 33).
Mijn eigen gedachten op papier zetten is ook een dingetje, want mijn hoofd denkt en doet van alles, wat vaak lastig te verwoorden is en mensen mij vaak niet begrijpen. Zakelijk is dit dan weer niet. Als u snapt wat ik bedoel?

Hoe kan ik leren beter hier mee om te gaan?

Antwoord:

Zoals ik het lees wil je ondernemer worden en je wordt niet gedwongen door ontslag. Dat is positief want er zijn veel ondernemers die dit kiezen uit noodzaak om toch geld te verdienen.

Het simpele antwoord is om een coach te vinden. Maar je kunt ook toetsen of je iets aan mijn manier hebt om hiermee om te gaan. Al heel snel heb ik besloten om mijn denken, mijn gevoel en mijn lichaam te bezien als onafhankelijke onderdelen van mij, waarbij mijn ‘ik’ Willem is. IK gebruikt mijn denken, gevoel en lichaam maar zij doen ook zelf dingen en ze hebben zo hun eigen karakter. IK wordt weleens geconfronteerd met negatieve gedachtes, verontrustende gevoelens of een lichaam dat meldt dat het aan het eind is van zijn latijn. IK bepaalt of dat klopt en of IK dat aanneemt. Neemt IK het niet aan dan spreekt IK mijn hersens er op aan, een beetje bij de werkelijkheid te blijven. ‘Een leuke gedacht maar we leven niet op Pluto, hersens!’, zegt IK dan. En zo ook met gevoel. Dat heeft soms ijzingwekkende beelden en situaties die het met mij wil delen en waarvoor ze me wil waarschuwen. Dat is natuurlijk prima maar het moet wel een beetje reëel zijn. En dat bepaalt IK. En zo probeer ik wat overeind te blijven in deze onstuimige wereld. Met daarbij de overtuiging dat als ik niet minstens 1 keer per dag een stommiteit bega, een fout maak of iets doms doe of denk, ik me al teveel distantieer van mijn mens-zijn. En meer dan een mens wil ik niet zijn of worden. Ik ben ik en iedereen, ook ik, moet er maar mee leren leven..:)

Als ondernemer word je geaccepteerd als je een gedegen dienst of product levert en als je overduidelijk jezelf bent. Speel nooit geen rol want dan wordt je onbetrouwbaar. Als ondernemer wil je geld verdienen. Dat is punt 1 t/m 10. Punt 11 is de dienst of product waarmee je dat geld gaat verdienen en punt 12 is dat jij, jij bent en dat hebben jij en de anderen maar te respecteren. En zolang jij zo jezelf respecteert, zal je dat ook terugkrijgen van de juiste mensen, je klanten dus.

Maar een coach kan ook helpen als de wirwar te groot is. Kies dan wel een coach die hoogbegaafden snapt en aankan.

Terug naar Vraag maar raak!