Vraag maar raak! Vraag 95

Hoe kom ik er achter of ik werkelijk hoogbegaafd ben en hoe kom ik er achter hoe hoog mijn iq is.? Wat moet ik doen

Antwoord:

Om er achter te komen hoe hoog je IQ is moet je een IQ-test doen. Dit kan via een psycholoog alhoewel die vaak liever gaan voor een volledige persoonlijkheidstest. Dat zegt volgens hen meer en is iets duurder. Je kunt je IQ ook laten testen bij Mensa, de wereldwijde vereniging van hoogbegaafden. Zij hebben testdagen en daar kun je je voor in schrijven na een thuistest te hebben gedaan.

Het kan ook zijn dat je minder presteert op een IQ-test. Onvoldoende of teveel motivatie, teveel afleiding of te weinig focus kunnen opbrengen, kan er voor zorgen dat je je werkelijke IQ-score niet haalt. Het is als hoogspringen, tenslotte.

Er klinkt veel twijfel en onzekerheid door in de vraag. Dat doet me afvragen of je wel de juiste definitie en gevoelswaarde hebt bij het woord hoogbegaafd. Zoals Van Dale zegt: hoogbegaafd is ‘uitzonderlijke intelligentie hebben’. Dat vertaalt zich naar scoren op een IQ-test bij de top 2% op een standaard IQ-test. Net als dat de laagste 2% scoorders, laagbegaafd genoemd worden. En die hoeven echt niet dom te zijn! Net als dat hoogbegaafden echt niet slim hoeven te zijn. (Intelligent, slim en dom.)

Naast een IQ-test die goed is uitgevoerd of herkenning bij andere hoogbegaafden, is het aan de persoon zelf om dat labeltje bij zichzelf op te plakken. Tenzij je een kind bent en dan wordt het voor je gedaan. Als volwassene mag je zelf kiezen en zelf ook de grond waarop je die keuze maakt, zelf bepalen. Dat kan een IQ-score zijn maar ook herkenning in andere hoogbegaafden of kenmerkenlijstjes. Het is dus aan jezelf en dan komt de vraag: Waarom?. Als het wel hebben van dat label waarschijnlijk positief uitpakt voor jou, plak het op en ga er mee aan de slag. Maakt het niets uit voor jezelf en je zelfbeeld, waarom de moeite doen?

Misschien helpt dit artikel met het bepalen van jouw keuze: ‘de 5 stappen‘.

Terug naar Vraag maar raak!