Vraag maar raak! Vraag 94

Al ik terugkijk heb ik dingen gedaan die voor mij moeiteloos gingen maar anderen staan verbaasd..(1 dag voor psych. examen pil van 300+ paginas doornemen-cijfer : 8),post doctorale opleiding afronden met alleen Mavo..
Voor de grap online iq test gedaan.
IQ :125.
Ben 57,heb idee dat hersenen continu in slaapdstand staan(snel klaar met ‘uitdaging’
Vraag:advies?

Antwoord:

Uit de vraag maak ik op dat je duidelijkheid wilt over je intelligentie en of die zo hoog is dat je hoogbegaafd bent. Dat kan veel verklaren en je meer zelfkennis geven.

Om te bepalen of je hoogbegaafd bent zijn er twee manieren. De ene is via bv. Mensa, een echte IQ-test af te leggen. Als je daar geen probleem mee hebt en je weet dat je je niet irriteert aan testen, kan dit duidelijkheid geven. En een bijkomend voordeel is dat je meer hoogbegaafden tegenkomt als je meedoet aan activiteiten van Mensa. Een tweede manier is om te zien hoeveel je jezelf herkent in de kenmerkenlijstjes, interviews of verhalen van andere hoogbegaafden. Herken je jezelf voldoende daarin, dan kun je zelf beslissen hoogbegaafd te zijn. Ik ken nogal wat mensen die deze keuze hebben gemaakt en bij geen enkele twijfel ik er aan. Dat is een valide manier om helderheid te krijgen voor jezelf.

Als ik de vraag zo lees dan denk ik dat het goed kan dat je hoogbegaafd bent. Voor de slaapstand van je hersens kun je een coach vragen om mee te denken wat daarmee te doen. Ik kan me zo voorstellen dat je daarvoor een verklaring zoekt en dat je er beter mee om wil kunnen gaan. Wat mij helpt is iets doen waarvoor ik de juiste motivatie heb. Motivatie die van allerlei kanten blijft kloppen. Zelfs iets doen zonder het eigenlijk te willen want je kunt jezelf niet tegenhouden. Dat soort motivatie leidt er toe dat je geïnteresseerd bent en blijft tot in de kleinste details. En dat maakt dat je hersens er zijn/haar handen aan vol heeft en continue wat te doen heeft.

Bij de keuze van een coach lijkt me in dit geval het wel belangrijk om eentje te kiezen die erg stevig in de schoenen staat. Eentje die jij niet onder de tafel praat, zeg maar. Eentje die scherp zegt wat er gezegd dient te worden op een gegeven moment. Met hem of haar kun je vervolgens kijken waar jouw motivatie je heen leidt.

Terug naar Vraag maar raak!