Vraag maar raak! Vraag 89

Hoe krijg je thuisonderwijs naar universitair niveau als jong volwassen ex gestrande schoolloopbaan met nu wel een havo startkwalificatie vergoed?

Antwoord:

Thuisonderwijs en ook particulier onderwijs wordt niet betaald door de overheid. Andere mogelijkheden tot subsidie zie ik ook niet want hij/zij heeft een startkwalificatie. Via thuisonderwijs kan alleen een diploma behaald worden middels het staatsexamen en dat gaat niet verder dan het VWO.

Wil hij/zij naar de universiteit dan moet hij/zij daar het gesprek beginnen. Kies een studierichting en ga op gesprek bij de universiteit. Wellicht vinden zij het beter als jij, de aankomende student, via tweede kans onderwijs of staatsexamen eerst het VWO haalt en/of dat er mogelijkheden zijn om alleen bepaalde vakken te halen op VWO-niveau om te kunnen starten op de universiteit. Ook kan de universiteit een toelatingsexamen afnemen. Praat met hen.

Oftewel leerling, wacht niet op subsidies, hulp van ouders, onderwijs, gemeente of overheid maar neem het heft in eigen hand en ga op gesprek, onderzoek zelf mogelijkheden en laat zien dat je wilt en kunt studeren in de door jouw gekozen richting. Accepteer geen ‘nee’ maar blijf zoeken en peuren naar de mogelijkheden om daar te komen waar je wezen wilt. En neem de universiteit mee in deze zoektocht.

Terug naar Vraag maar raak!