Vraag maar raak! Vraag 86

Kun je hoogbegaafd zijn ondanks een gemiddelde score op een IQ test?

Antwoord:

Ja, maar niet vanwege die score. Een IQ-test is als hoogspringen, je moet er je best voor doen. Ik zie nogal wat hoogbegaafden in een school- of werk-standje staan en dan gebruiken ze niet veel van hun intelligentie. Dat hoeft ook niet in die situaties. Maar als je in zo’n standje een IQ-test doet, hoef je niet verrast te zijn dat de score lager is dan verwacht. En dat is wederom vergelijkbaar met hoogspringen. Dat moet je ook niet proberen op een slecht moment. Je moet je juist wat voorbereiden, rek- en strek-oefeningen doen, concentreren op de prestatie en dan spring je het hoogst mogelijke. En niet vals spelen met een veer onder je schoen of oefenen met IQ-tests op het internet. Wel oefenen met breed en snel nadenken, verbanden zien en laten verdwijnen, flexibel je hersens laten razen. Dan heb je fitness om een IQ-test te doen.

Maar sommige mensen zijn gewoon slecht in testen maken. Allerlei gedachten komen langs en vragen dringen zich op. Soms is het gelijk een allergie. Dat kost allemaal tijd en de test meet in tijd.

Ik vind testen niet zó belangrijk dat ik er alles aanhang. Als jij je herkent in veel van de kenmerken van hoogbegaafd-zijn en je hebt meestal beter contact met hoogbegaafden dan andere mensen, dan zou ik het terecht vinden als je jezelf hoogbegaafd acht. En laten we wel zijn. Niemand vraagt om bewijs. Behalve Mensa als je lid wilt worden. De rest neemt het van je aan want dat label is niet felbegeerd door verreweg de meeste mensen. Het toont zelfs lef als je er voor uitkomt!

Terug naar Vraag maar raak!