Vraag maar raak! Vraag 85

Waarom voel je je als hoogbegaafde in een groep (familie, verjaardag, werkgroepen) heel vaak buitengesloten? Of genegeerd? Geen enkel gesprek wordt je in meegenomen. Je gaat je dan kleiner en onzekerder door voelen. Als je aangeeft wat het gevoel is, dan kring je een boos antwoord, verwijten dat het aan jezelf ligt en aanstelt. Tis emotie die je uit. Toch? Ook hooggevoelig erbij, hoe moet hiermee worden omgegaan?

Antwoord:

Dit is een terugkomende vraag bij nogal wat hoogbegaafden. Veel familiebijeenkomsten vallen af in de loop der jaren en het wordt niet vervangen door andere activiteiten. De eerste tekenen zijn haast altijd dat je niet jezelf mag zijn, dat je niet gezien wordt of dat het gesprek alleen mag gaan over inhoudsloze zaken.

De vraag is hoe je daarmee om moet gaan. Dat is voor mij een lastige want ik vermijd zulke situaties. Het kostte me soms dagen om bij te komen van zo’n event, dus doe ik het niet meer. Soms nog wel maar dan heb ik die mensen langere tijd niet meer gezien en kan de tijd gevuld worden met bijpraten over wat er gebeurd is. Dat is nog wel even leuk.

De vraag is dus eigenlijk waarom je dit moet kunnen ondergaan. Ik kan geen minuut onder water verblijven en men dwingt mij niet daartoe. Zo ook niet om naar zo’n feestje te gaan. Ik wil dat niet en niemand mag mij daartoe dwingen. Punt. Ik beantwoord liever dit soort vragen..:)

In een werkomgeving is het anders. Daar is een doel te bereiken alhoewel soms onherkenbaar klein voor een hoogbegaafde. Ik zou met zachte hand, proberen dit tot een minimum te beperken onder het mom bv. dat het veel geld kost, je rekent even voor hoeveel uren personeelskosten worden verbruikt en dat dit beter te besteden valt op deze of gene manier. Maar ik heb makkelijk praten, ik werk niet in een bedrijf of organisatie.

Mijn advies zou zijn om altijd en overal voor minstens 50% voor jezelf te kiezen. Wat jij aankunt en wat jij wil, daar ga je voor. De rest moeten ze min of meer afdwingen bij je. Dit is overigens ‘normaal’ gedrag. Om dit gedrag te vertonen moet je wel zelfvertrouwen hebben. Weten wat je waard bent en alleen aandacht accepteren van diegene die je voldoende respecteert om wie je bent. Daarvoor moet je uit de kast, open en bloot laten zien wie en wat je bent en je daarvoor nooit schamen. Als het hen niet bevalt is daar het gat van de deur. Egoïstisch zijn in optima-forma. Voor jouw gevoel dan toch.

Soms heb je wat hulp nodig om altijd voor minstens 50% voor jezelf te kiezen. Je kunt hier op de website een buddy zoeken of een coach vragen je helpen met het boosten van je zelfvertrouwen. En weet het, de wereld zit echt op jou te wachten ook al lijkt het vaak niet zo. Jouw bijdrage, hoe gering ook in jouw ogen, betekent veel voor een ander mens en dier. Geef en gun ze jou en jouw bijdrage aan het leven.

Terug naar Vraag maar raak!