Vraag maar raak! Vraag 81

Zelf merk ik steeds meer mensen om mij heen die HB zijn maar hun weg of passies verloren zijn door wat hun omgeving vindt/wilt/doet. 
Ben ik de enige die dit is opgevallen? Maar nog belangrijker... Hoe krijg je dat terug?

Antwoord:

Ik weet niet of ze hun passies verloren zijn of dat ze die nooit ontdekt of ontwikkeld hebben. Maar het is wel een punt, nu je mij er op attendeert. Veel is mogelijk en richting geven aan je leven geeft ook een gevoel van verlies. Andere dingen kunnen dan niet meer volledig ontdekt worden. Veel kansen op uitproberen en ervaren wat je passie zou kunnen zijn, zijn niet aan bod gekomen in je jeugd. Juist de periode waarin zulke zaken ontdekt en ontwikkeld kunnen en moeten worden.

Echt terug krijgen is lastig, denk ik. Je hersens zijn net als je lichaam op een bepaalde manier ‘vastgezet’. Je lichaam is minder soepel en elastisch en zo ook je hersens. Je neemt ervaringen mee die je mogelijkheden soms blokkeren. De beste manier is op stap te gaan, denk ik wel eens. Alles loslaten en de wereld ontdekken. Jezelf lospeuteren uit de ervaringen en gevoelens in een totaal andere omgeving. En daar eigenlijk overdoen wat je in je jeugd hebt gemist. Je passie vinden in laagjes en laten ontstaan uit probeersels. Die ruimte krijg je makkelijker in een vreemde omgeving met jou als vreemde eend in de bijt. En dat laatste past een hoogbegaafde meestal wel.

Beter is het om je passies te vinden in je jeugd. Dat kan met een andere onderwijsorganisatie waarbij meer mogelijk is om vanuit jezelf zaken te proberen en te ervaren of het jou, energie oplevert of niet. En of je activiteit aanslaat bij andere mensen. Willen we dit voor onze nakomelingen veranderen dan moeten wij werken aan beter onderwijs, een betere jeugd voor hen. Dat kunnen we, willen we dat ook? Wij worden er niet direct beter van. Ik wil wel, bv. met dit concept: Open Space Onderwijs.

Terug naar Vraag maar raak!