Vraag maar raak! Vraag 78

Inderdaad gelijkgestemden hebben is erg belangrijk. Hoe kan ik die vinden? Ik heb ook veel problemen gekend werd verkeerd ingeschat in mijn tijd zat op een lom leao zelfs. Nu pas doe ik nog een opleding engineering hbo en ik ben 42 jaar. Gek genoeg rol ik er zo doorheen. Maar het is toch wel leuk ook en ik heb dan in ieder geval alweer meer gedaan. Nu nog gelijkgestemden zien te vinden. Heb gelukkig al wel een heeeele lieve vriendin die ook hoogbegaafd is en wiskunde heeft gedaan. We hebben enorm veel overeenkomsten.

Antwoord:

Soortgenoten vinden kan nogal eens lastig zijn. Zeker met een onderwerp als hoogbegaafd-zijn. Het is een diverse groep en velen vinden het lastig of vervelend om uit de kast te komen. Wat levert hen dat op, hoor ik ze vaak zeggen.

Een aardige vergelijking is het vinden van soortgenoten met een ander onderwerp. Als je ‘opeens’ interesse krijgt in het repareren van klassieke auto’s of als je een bepaalde ziekte hebt en je wil praten met lotgenoten. De eerste actie die je doet is je interesse vertellen in je omgeving. Ik ben geïnteresseerd in dit of dat. En meestal komt de ander met een naam die daar ook geïnteresseerd in is.

Je laat je zien als zoekende en schaamt je daar niet voor. En waarom ook, je interesse is vrijwel altijd goed en als je ziek bent, wat kun je daar verder aan doen? Je bent ziek. Zo kun je ook omgaan met hoogbegaafd-zijn. Ook daar kun je niets aan doen, je bent het ongeacht of je dat leuk vindt of niet. Maar je moet er eigenlijk wel wat mee om een leuk leven te lijden, zonder een essentieel onderdeel van je te moeten verbergen. Al is dat laatste nauwelijks mogelijk met als gevolg de spagaat en zweetdruppels.

Mijn antwoord op je vraag is helder. Zeg dat je hoogbegaafd bent tegen je omgeving. Wees er trots op en eerlijk in. Trek je niets aan van kritiek, dat doet een reparateur of een zieke ook niet. Zorg voor leuke antwoorden daarop. En maak duidelijk dat je graag contact wilt hebben met andere hoogbegaafden. En niet alleen omdat ze hoogbegaafd zijn maar vooral omdat je een klik hebt met enkele andere hoogbegaafden. Ook dat geldt precies zo voor reparateurs of zieken. De ene is de andere niet.

Terug naar Vraag maar raak!