Vraag maar raak! Vraag 76

Dochter van 5 heeft een algemene iq test gehad als onderdeel van ander onderzoek. Kwam gemiddeld iq uit. Op moment van onderzoek was ze dwars en moe. We vermoeden toch mogelijk onderpresteren. Inmiddels heb ik begrepen dat je meer begaafde kinderen door specialisten moet laten testen. Mijn vraag is nu, wat zijn goede specialisten (regio Brabant/Gelderland) en kan zo'n ondergoed eventueel vergoed worden?  Ik zie onderzoeken van zo'n 2000 euro langskomen.

Antwoord:

Een IQ-test afleggen is zoals bij elke test een vorm van hoogspringen. Als je moe en dwars bent spring je niet hoog, eerder onder de lat door. De beste prestatie lever je als je zelf wilt en er klaar voor bent.

Een hoogbegaafd kind testen, zeker als dat kind (enigszins) gefrustreerd is, kan alleen op een goede manier gebeuren door iemand die veel ervaring heeft met hoogbegaafde kinderen en daarvoor gespecialiseerd is. Ook in uw omgeving zal er wel een hulpverlener zijn die dit kan voor een paar honderd euro. Om die te vinden zou ik wat hulpverleners van de kaart bellen met de vraag of zij dat doen of iemand kennen die dit goed kan. Sommige willen liever een compleet persoonlijkheidsonderzoek doen maar dat is dan niet degene die u zoekt.

Het is wel de vraag waarom u een IQ-test wilt laten doen. Is dit voor uw kind om het wat meer zelfvertrouwen te geven? Of is het voor school? Hierbij is de vraag of de school er iets mee kan en wil doen. Ik zou willen adviseren om alleen de IQ-test te laten doen als er een goede reden voor is en als er een positief gevolg komt vanwege de testuitslag. Anders is het weggegooid geld als bv de school er niets mee kan of wil. En voor het kind is het wederom een tegenslag als haar inspanning niets oplevert voor haar.

Als laatste wil ik opmerken dat intelligentie en dus ook hoogbegaafdheid zeer erfelijk bepaald is en dan vooral via de vrouwelijke lijn. Volwassenen kunnen via Mensa een IQ-test maken en die raad ik altijd aan omdat die test specifiek gericht is op de hoogste scoorders en omdat het relatief goedkoop is. Volwassenen die van zichzelf weten dat ze hoogbegaafd zijn kunnen hun hoogbegaafde kinderen beter helpen en bijstaan. En het kind voelt verbondenheid wat positief bijdraagt aan haar ontwikkeling.

Terug naar Vraag maar raak!