Vraag maar raak! Vraag 73

Onze zoon
Met hb wordt vaak overprikkeld als je hem te veel vraagt zijn informatie verwerking is lastig blijkt uit testen ,wat kan je doen om hem te helpen ?

Antwoord:

Het antwoord op deze vraag is erg afhankelijk, aan wie je deze vraag stelt. Een deskundige in autisme, niet te verwarren met het originele klassieke autisme, zal denk ik, o.a. aansturen op het prikkelarm maken van zijn omgeving. Een deskundige in Hooggevoeligheid, HSP, zal denk ik, o.a. aansturen op een coachtraject waarbij hij leert om met die prikkels om te gaan en ook bv. aansturen op een prikkelarme omgeving.

Ik noem mensen die scoren bij de top 2% op een IQ-test, hoogbegaafd. Sommigen hebben last van prikkels, anderen van hoge gevoeligheid en weer anderen hebben andere scores. Als ik over de hele linie dit bestudeer, valt me op dat het allemaal te maken heeft met (te) snel denken. Dat is mijn perceptie.

Zelf heb ik het wel eens meegemaakt met één van mijn kinderen. Ze zien dan zoveel mogelijkheden en alles kan volgens hen, dat ze er niet meer uitkomen. Ze zien door de bomen het bos niet meer. Mijn reactie was en zal altijd zijn dat er haast altijd maar maximaal 3 mogelijkheden zijn. En meestal is er maar 1 mogelijkheid want het leven is veeel simpeler dan zij denken. Afhankelijk van de situatie geef ik dan wat voorbeelden en dat heeft goed geholpen. Maar het was ook ‘lik op stuk beleid’. Direct reageren voorkwam denk ik, langdurige ellende.

Je kunt ook alle mogelijkheden doorlopen met je kind. Wat kan er allemaal gebeuren of wat kan er allemaal van hem verwacht worden en hoe en wat zijn dan de consequenties, etc., etc., etc.. Hiervoor heb je veel tijd nodig en veel geduld en het is handig om het op te schrijven omdat de mogelijkheden zo ruim en breed zullen blijken te zijn dat zelfs een hoogbegaafde het overzicht verliest. Ik had en heb niet zoveel geduld en mijn kinderen ook niet. Er zijn maar weinig mogelijkheden in welke situatie dan ook.

De hulp die je kunt bieden als ouder is afhankelijk van jouw mening over dit onderwerp. En die mening kan gevormd worden n.a.v. het gedrag van je zoon. Wat voelt voor jou goed? En dan is het goed om zoveel mogelijk verschillende meningen te horen en dan te kiezen. Hieruit volgt het soort hulp die je hem gaat bieden. Dat kan een coach zijn of een psycholoog. Zorg wel dat diegene verstand heeft van hoogbegaafd-zijn! Hier vind je 221 hulpverleners op 1 kaart van Nederland en Vlaanderen. En het kan jezelf zijn of je partner of een familielid, die samen met je zoon orde op zaken stelt in zijn hoofd. Intelligentie en daarmee hoogbegaafdheid is erg erfelijk, vooral langs de vrouwelijke lijn.

Terug naar Vraag maar raak!