Vraag maar raak! Vraag 71

Het is lastig communiceren altjjd met mensen en het eindigt altijd in ruzies jaloezie onbegrip en een hoop ellende. Of je wordt niet gelooft in wat je vertelt echt verschrikkelijk is dat. Ik zou graag willen weten of dat normaal is bij hoogbegaade volwassenen. En weinig vrienden hebben is dat ook normaal? Ik zou wel eens willen weten hoe andere hoogbegaafde volwassenen dit ervaren en hiermee omgaan.

Antwoord:

Dit is een lastig verhaal voor veel meer hoogbegaafden: communiceren met andere mensen, vriendschappen onderhouden en het vertrouwen waard zijn. Er zijn besloten groepen op bv. facebook waar een paar duizend mensen, lid van zijn en over dit soort onderwerpen met elkaar praten. Het zijn geen onderwerpen waar je graag publiekelijk over praat. En vrienden zijn pas vrienden als het echt zo is. Daar heeft nooit iemand er veel van. Dat is uitzonderlijk. Verlaag je de drempel voor vriendschap, dan heb je er zomaar een stuk of 10.

Ik denk dat veel hoogbegaafden in hun jeugd zichzelf niet hebben ervaren en beleefd. Ze waren ‘anders’ maar hoe en wat, geen idee. Soortgenoten vond je niet zomaar en niemand zag je zoals je echt bent. Ja, soms die ene leerkracht of de conciërge. Of die ene oom of je moeder. Maar dat is niet genoeg om de verschillen te kennen en de overeenkomsten van je ‘anders zijn’. Je hebt niet geleerd, niet geoefend in bv. communicatie in je jeugd vanuit je eigenheid. En dat breekt op want hoe ouder, hoe minder flexibel je hersens zijn.

Als je er teveel last van hebt zou ik aanraden om eens met soortgenoten via facebook of met een coach, hierover het gesprek aan te gaan. Ik voel ook aan dat er oud zeer zit in deze vraag en dat dit je hindert in je dagelijkse leven. Hierover praten en oefenen in andere manieren is een goede weg tot een leuker leven. Maar onthoud altijd dat het niet (alleen) aan jou ligt. Jij hoeft je niet aan te passen aan de rest. Je kunt er wel anders mee omgaan als je dat wilt. Ter vergelijking, je kunt als je ziek bent klagen dat je niets kunt doen, je kunt ook plezier beleven in het verzorgd worden, totdat je weer beter bent. Maar jij bent goed zoals je bent. Wil je anders zijn dan is dat ook goed. Het is jouw leven en jij beslist.

Terug naar Vraag maar raak!