Vraag maar raak! Vraag 7

Hallo Willem,

Ik worstel met het volgende: behalve hoogbegaafd- wat ik amper uit mn strot krijgen kan- ben ik een ADHD-er.
Van tempo heb ik dus altijd gehouden,maar ik loop mezelf ook heel vaak voorbij.
Te vaak schakelen van het ene naar het andere zorgt ervoor dat ik veel dingen enthousiast aanpak maar net zo makkelijk weer afstoot.
Ook betrap ik mezelf op iets vreemds..ik werk me graag in de nesten( van alles,niet crimineel) want dan is de uitdaging om me hier weer uit te redden. 
Over 2 weken ga ik beginnen aan concerta om de boel iets af te remmen.
O ja,ik doe me graag als heel simpel voor,heb ook een uitgesproken hekel aan vaktaal.(alleen als het echt niet anders kan)
Ik kan erg slecht tegen traaaaaaaagheid,maar vind dit eigenlijk goed stom van mezelf.

Groeten, Louis Hansen

Antwoord:

Hallo Louis, bedankt voor je verhaal. Zonder een vraag zal ik een algemene reactie geven op een paar punten. Het eerste is natuurlijk dat je eigenlijk trots moet zijn om hoogbegaafd te zijn. Je hebt iets wat vele anderen niet hebben en je kunt daar mooie en leuke dingen mee doen voor jezelf en anderen. Ik zou je een ‘wilde hb-er’ noemen en die mag ik het meeste van alle soorten hoogbegaafden.

Ik krijg het gevoel dat je nog niet je ding hebt gevonden in het leven. Je levensdoel in meer of mindere mate. Als dat klopt dan ben je aan het zoeken, bewust of onbewust, en probeer je van alles uit. Daarnaast klinkt de hekel aan het begrip hoogbegaafd wel erg door in je opmerkingen en dat is jammer. Het lijkt me dat je je uitzonderlijke hoge IQ enigszins verwaarloosd.

Als laatste wil ik je toch waarschuwen voor pillen, drugs of drank. Het lijkt een simpele oplossing maar het is vergelijkbaar met een tatoeage. Het heeft een zeer langdurig effect op je eigenheid en of je daar beter van wordt, is maar de vraag. Daarbij is de vraag of je dit doet voor jezelf of speelt de omgeving een grote rol in deze beslissing. En de vraag is of je niet beter andere mogelijkheden eerst uitprobeert als Yoga, meditatie of iets dat je zelf bedenkt, om wat meer controle te krijgen over je brein. Ik heb zo mijn eigen methodes bedacht die voor mij werken want ik wil geen pil noch therapie en dan moet je het zelf maar doen.

Terug naar het overzicht van ‘Vraag maar raak!’.