Vraag maar raak! Vraag 69

Eind jaren '80, toen ik in groep 7 van de basisschool zat, heb ik een IQ zelftest gedaan van Victor Serebriakoff. Ik vond het boek (Test Het IQ Van Uw Kind) in de boekenkast van mijn ouders, en na het boek gelezen te hebben besloot ik de test te maken. Met stopwatch en al.  Het was een behoorlijk uitgebreide test kan ik me herinneren (100 opdrachten?). Ik vraag me echter af hoe de uitslag (Serebriakoff's test) te waarderen? Hoe verhoudt het zich tot andere testen?

In ieder geval:

- ik gaf mezelf destijds 10 punten aftrek voor het feit dat ik de test in een vertrouwde omgeving maakte (mijn slaapkamer in plaats van een test ruimte)
- ik rekende elk antwoord dat ik goed had, maar waarover had zitten twijfelen tijdens de test, alsnog fout
- ik was 11 maar rekende mezelf als 17-jarige (de oudste leeftijdscategorie) voor de test uitslag.

Na al deze interventies, was de test uitslag een IQ van 144+ (dit was het plafond van de test). Serebriakoff is een van de oprichters van Mensa, maar ik heb geen idee hoe ik zijn zelftest moet waarderen (destijds). Ik heb overigens nooit meer een andere IQ test gedaan.

Antwoord:

Wat een mooi verhaal en een prachtige, anonieme vraag!

Ik vind dit zo leuk omdat bijna alle 11-jarigen gedachteloos achter een bal aanrennen, meisjes aan de haren trekken en voldaan zijn als ze weer eens een klein beestje hebben kunnen ‘martelen’. Zo niet deze vragensteller.

Mijn inschatting is dat je behoort bij de top 0,1% scoorders op een IQ-test en erg voorzichtig ingeschat hoor je zeker bij de top 0,5% scoorders. Je bent een uitzonderlijke uitzondering waarvan ik wel enkele ken die minstens ook zo hoog kunnen scoren. Je bent volgens mij, één van de circa 16.000 Nederlanders, van alle leeftijden, die zo intelligent is. In jouw leeftijdscategorie van +/- 5 jaar zijn er circa 3.200 Nederlanders te vinden zoals jij. Een zeer kleine groep!

Ik hoop dat je opvoeding en begeleiding adequaat zijn geweest en dat je nu met plezier ergens mee bezig bent. Velen van jouw groep is dat niet gegund. Mocht je soortgenoten willen treffen dan zijn er wel wat clubjes voor deze extreme top-scoorders. En anders is Mensa wellicht een goede plek voor jou.

En het is misschien interessant om te bekijken van wie je jouw uitzonderlijke intelligentie gekregen hebt. Het is erfelijk en in jouw geval denk ik aan veel meer familieleden die ook tot deze groep zullen behoren.

Heel hartelijk dank voor je vraag. Ik heb met bijzonder veel plezier deze vraag gelezen en beantwoord.

Terug naar vraag maar raak!