Vraag maar raak! Vraag 68

Ik ben lid van Mensa en merk dat ik zowel in Mensa-stukken als op Facebook de artikelen vaak enorm negatief vind. Er worden met name negatieve kanten van hoogbegaafd zijn beschreven zoals niet begrepen worden, geen vriendschappen kunnen maken, eenzaamheid en dergelijke. Ik wil daar niets aan afdoen, dat zal bij deze hoogbegaafden ook echt wel spelen maar ik herken me daar in het geheel niet in. Ik ben sociaal, heb vele en diverse vrienden en voel me absoluut niet eenzaam. Zou het kunnen zijn dat er een grote groep hoogbegaafden bestaat die zich er niet bewust van zijn en gewoon een prettig leven leiden? Blijft die groep wellicht in de statistieken en onderzoeken buiten beeld? Is het beeld mbt hoogbegaafdheid dus eigenlijk te negatief omdat deze groep niet bereikt wordt in onderzoeken? Heeft er iemand tips waar je meer positief ingestelde hoogbegaafden zou kunnen ontmoeten?

Antwoord:

Een leuke positieve vraag. Bedankt daarvoor!

Ik denk dat de groep hoogbegaafden, net als in het onderwijs, op te delen is in drieën. 1/3 redt het niet of nauwelijks in het leven, 1/3 redt het met weinig tot veel hulp en 1/3 heeft nauwelijks problemen met het hoogbegaafd-zijn. De laatste groep laat nauwelijks van zich horen op het gebied van hoogbegaafd-zijn. Die heeft geen problemen er mee en vindt daarom hoogbegaafdheid, onbelangrijk in het leven. De groep die het meest praat is de 2e groep. Zij moeten haast wel om enigszins te overleven. De 1e groep weet vaak wel dat het nu niet lukt en nooit niet zal lukken. Zij zijn dan liever de kluizenaar die met plezier hun eigen leven leiden zonder teveel gedoe. Als dat mogelijk is, tenminste. 1/3 van de groep hoogbegaafden bestaat uit ongeveer 110.000 mensen in Nederland.

Er zijn positievere definities en uitspraken over hoogbegaafden. Zoals bv. het Delfi-model. Veel gebruikt omdat het meer zegt en wat evenwichtiger is. Maar het is zeker wel zoeken naar de juiste woorden en de diverse groepen hoogbegaafden hebben elkaar nog niet gevonden. Dat maakt dat veel uitspraken over hoogbegaafden zich beperken tot één van de drie groepen.

Ik denk dat de tweede groep grotendeels kan opgaan in de derde groep als er echt ander onderwijs wordt aangeboden en als hoogbegaafdheid veel meer geaccepteerd gaat worden in de maatschappij. Dat bv. werkgevers manieren vinden om hen eerlijker en beter te gebruiken als werknemer en hen ook de credits te geven voor hun werk. Er kan nog veel verbeteren en om dat te bewerkstelligen moet je het over de huidige problemen hebben. Dat kan niet anders. De eerste groep kan dan wat opschuiven.

Tot nu toe zijn onderzoeken altijd gericht op problemen met hoogbegaafd-zijn. En dan komt de derde groep er bekaaid van af. Maar het is ook een groep die onzichtbaar is. Ze zijn geen lid van Mensa, overigens de meeste hoogbegaafden niet(slechts 4500 leden) en ze verenigen zich niet als hoogbegaafden. Voor hen is dat weinig zinvol. Zij zijn daarmee onbereikbaar voor onderzoekers en dat is wel jammer.

Ik heb geen tips om probleemloze hoogbegaafden te treffen. Je komt ze af en toe tegen maar dan moet er een andere basis zijn voor contact dan hoogbegaafd-zijn. Bv. uit eenzelfde branche, (geloofs)vereniging of een gezamenlijke interesse. Misschien heeft een lezer een tip voor jou. Die tip kan de lezer kwijt op de fb-pagina van deze website.

Terug naar Vraag maar raak!