Vraag maar raak! Vraag 67

Ben ik hoogbegaafd?

Antwoord:

Een zeer korte vraag. Zonder details maar in bepaalde zin wel veelzeggend. Daarmee verdient het een antwoord.

Eigenlijk bepaal jijzelf of jij hoogbegaafd bent.

Dit kun je voor jezelf verantwoorden door op een standaard IQ-test een score te halen die behoort bij de top 2% scores. Kun of wil je om welke reden dan ook, niet een IQ-test maken, dan is er nog de mogelijkheid om voor jezelf na te gaan of je voldoende kenmerken hebt die passen bij een gemiddelde hoogbegaafde. Zulke kenmerkenlijstjes vind je her en der op het internet. Ook kun je het voor jezelf ‘bewijzen’ door enige tijd met meerdere en diverse hoogbegaafden om te gaan. Kun je ze goed volgen, voelt het goed om met ze te praten en wil je dat in de toekomst vaker doen? Dan is het normaal om van jezelf te gaan zeggen dat je hoogbegaafd bent.

Je hoeft je niet te verdedigen tegenover iemand die jouw beslissing in twijfel trekt. Die persoon heeft dan een vooroordeel over wat en hoe een hoogbegaafde, er uit zou moeten zien en jij past blijkbaar niet in dat plaatje. Een mooie kans om die ander duidelijk te maken dat er ook hoogbegaafden zijn zoals jij.

Iets geweldigs doen of excelleren op een vakgebied is mogelijk maar is zeker geen voorwaarde om hoogbegaafd te zijn. Sommige hoogbegaafden doen al iets geweldigs door in leven te blijven en misschien eens aardig te zijn voor een ander mens. Hier is het nulpunt van groot belang. Je jeugd, je scholing en je ouders/opvoeders.

Dus maak zelf de afweging. Met in het achterhoofd de belangrijkste kwestie: ben ik qua intelligentie zodanig anders, bv. sneller, breder kijkend, verder kijkend, dan vrijwel alle andere mensen die ik ken? (buiten de familie! IQ is zeer erfelijk) Is het antwoord ja, dan kun je jezelf hoogbegaafd noemen en ook zo naar jezelf kijken en naar jouw verleden.

Een uitzonderlijke intelligentie hebben ofwel hoogbegaafd zijn is aangeboren. Je kunt het niet krijgen en je kunt het niet verliezen. Je kunt er wel een mooi en voor jou interessant leven mee leiden of het tegen je laten werken met als gevolg veel frustratie en verdriet. Aan jou de keuze.

Terug naar Vraag maar raak!