Vraag maar raak! Vraag 63

Hallo . Een kindje van 4 gaat goed op school in groep 2  een slimmerik. Dan gaat hij met 5 jaar naar groep 3 wordt nogal gepest gaat onderpresteren iq getest 122. Wordt door de leeraar gepest nu is bewezen inmiddels . 6 jaar nu zit hij thuis getraumatiseerd weg van zijn vriendjes waar hij goed mee kon spelen ,een nieuwe test nu een iq van 137  en flink aan het onderpresteren. Is geen autist ook geen asperge kwam uit de onderzoeken. Nu is mijn vraag   Als hij niet meer getraumatiseerd is en hij doet weer een test is zijn iq dan weer hoger ? En omdat hij onderpresteerd

Antwoord:

Een vervelend verhaal, een leerkracht die hem pest. Zelfs zo erg dat hij nu thuis zit. Dat zou niet mogen maar het komt nog veel te vaak voor.

Een IQ-test maken is te vergelijken met hoogspringen. Als het kind geen zin heeft of in de war is, dan komt dat kind nooit op zijn feitelijke IQ-getal uit. Daarom geef ik altijd als advies om een kind pas te testen als het redelijk tot goed in zijn/haar vel zit. Dan heeft het kind namelijk de mogelijkheid om voor hem/haar, zo hoog mogelijk te springen ofwel zijn (natuurlijke) IQ-score te halen op een IQ-test.

Onderpresteren doet een kind nooit overal en ook niet altijd. Het kan op school onder zijn/haar maat presteren en het toch erg goed doen in de schaakclub of sportactiviteit. Bij veel kinderen zie ik dat de testsituatie een soort van schoolsituatie is voor het kind waardoor die makkelijker gaat onderpresteren. Het triggert iets negatiefs waar het kind op reageert.

De vraag is of hij nog hoger kan scoren als hij nog beter in zijn vel zit. Ja, dat kan. Zijn feitelijke IQ is pas meetbaar in die omstandigheden. Maar het hoeft niet want hij heeft nu school achter zich gelaten en de testsituatie zal voor hem wellicht een leuke uitdaging zijn geweest. Ik denk dan ook dat opnieuw testen weinig toevoegt dan behalve als hij het zelf graag nog eens probeert. Dit kan hem weer een boost geven in zijn leven en ontwikkeling.

Terug naar Vraag maar raak!