Vraag maar raak! Vraag 60

Goedendag,

Ik heb sinds een paar dagen geleden voor te horen gekregen van een specialist dat ik hoogstwaarschijnlijk hoogbegaafd ben. Aangezien ik dit al meerdere malen gehoord van diverse specialisten heb begin ik het nu langzamerhand te geloven. Ik ben 46 nu jaar en heb al jaren het idee dat er meer in het vat zit. Ik word echter voortdurend gehinderd door concentratieproblemen, vermoeidheid en faalangst. Heel soms komt het voor dat ik in balans ben en dan kan ik inderdaad topprestaties neerzetten en dat voelt goed. Dan doe ik wat ik kan.
Hoe kan ik beter omgaan met de faalangst en concentratieproblemen? Is dit iets dat ik kan aanpakken of is het iets dat blijft?

Alvast bedankt voor het antwoord.
Max

Antwoord:

Beste Max, dit is aan te pakken. Maar niet voor de 100%. Ingesleten patronen laten zich niet makkelijk verwijderen en het hoort bij een persoon na zoveel jaren leven. Dat is op zich geen probleem als jij er ook geen probleem van maakt. Want dan zal je er ook minder last van ondervinden. Je negeert dan eigenlijk de oude patronen waardoor je ruimte krijgt om anders te functioneren. Een mooie balans vind ik, is 20% topprestatie, 60% gewone prestatie en 20% leren van de ervaring.

Je schrijft niet of jouw werk je energie geeft, of je iets doet dat je echt interesseert. Is de interesse minder dan is de kans groot dat je faalangst eerder succesangst is. De angst om iets te kunnen(je laat het zien) en dat je vervolgens dat werk constant mag gaan doen. Werk waar je zelf niet vrolijk of energierijk van wordt. Als je je werk wel interessant vindt, denk ik nog niet dat het faalangst is. Dan is je werk eerder een trucje die je goed kan toepassen en geeft het je onvoldoende energie retour. Hoogbegaafden kunnen zichzelf behoorlijk goed voor de gek houden omdat we onszelf vergelijken met ‘de normale mens’. Veel contact met andere hoogbegaafden kan dit doen kantelen. Wordt lid van Mensa!

Uit die succesangst volgt al snel concentratieproblemen, ook om te gebruiken als sociaal acceptabel excuus waarom iets niet lukt. Dat is een vermoeiend proces en ‘moe zijn’ is ook weer een acceptabel excuus om de druk van buitenaf te counteren.

Het is aan te pakken door jezelf met wellicht wat hulp uit boeken, zoals het boek van Willem Kuipers: “Verleid jezelf tot excellentie”. Hier moest ik sterk aan denken bij het lezen van je vraag.

Je kunt ook een coach inschakelen om samen de rem uit jouw systeem te halen. Naast het accepteren dat je hoogbegaafd bent en daar een goed zicht op krijgt, zonder jouw vooroordelen, kun je samen met een coach stappen maken in het meer plezier krijgen in het leven en werk. Coaches vindt je hier op de kaart.

Terug naar Vraag maar raak!