Vraag maar raak! Vraag 59

ik stel mijn vraag voor 1 van mijn beste vriendinnen. haar dochter van 9 is hoogbegaafd. al sinds haar 2e levensjaar hebben ze meerdere vormen van hulpverlening gehad. er is/ was vermoedde van ODD of wellicht een hechtingstoornis. adhd wordt dan weer wel dan weer niet geconstateerd. ze hebben hulp gezocht in richting hb maar die vinden problematiek te zwaar. reguliere psychiatrie onderkent het hb stuk niet en werken met gedragstherapie wat niet werkt bij haar. ouders weten niet maar waar te zoeken en thuissituatie loopt uit de hand en is niet altijd veilig te noemen.
ouders staan open voor alle hulp maar zijn het vertrouwen in hulpverlening kwijt. vandaar deze vraag: wie heeft een tip voor hulp omgeving nijmegen. jullie hebben vast een netwerk.

verder enorm bedankt voor jullie werk. ik en mijn eigen hb meisjes hebben er veel aan!

met vriendelijke groet,

inez

Antwoord:

Beste Inez, bedankt voor je vraag en je complimenten.

Een triest verhaal als ik dit zo lees en het lijkt helemaal vast te zitten, er is geen vooruitgang te bespeuren. Dat is jammer maar ook een soort van pluspunt want “alles wordt vloeibaar onder druk”. Hopelijk ook in deze situatie want dat kind verdient meer dan zoals het nu behandeld wordt.

Voor mij is het enige dat van belang is, hoe het kind dit alles ervaart en hoe het zichzelf en anderen bekijkt. Ik kan me voorstellen dat ze geen zelfvertrouwen noch vertrouwen in mensen meer heeft. Ik kan me ook voorstellen dat ze niets meer gelooft of aanneemt want niets is waar gebleken. Ik kan me voorstellen dat ze in overlevingsmodus staat en hopelijk nog wat van zich af slaat. Dat betekent, volgens mij, dat er nog een wens tot leven is.

Dit gezegd hebbende is de logische volgende stap dat dit kind een bewijsbare, beschikbare en een voor haar passende route krijgt aangeboden om de weg te vervolgen naar haar toekomst. Het lijkt me dat ze geen hulp voor zichzelf hoeft te krijgen, haar omgeving zit haar in de weg. En dat betekent dat ze naar een in haar ogen, goede school moet kunnen gaan, dat ze gezien wordt voor wie ze is en daarin bevestigt wordt.

Er moet dus een goede school gevonden worden die meer bij haar past, desnoods een privéschool als dat betaalbaar is, zoals een democratische school. Dat is erg belangrijk want ze brengt daar vele uren door en geeft haar mede de basis van haar mogelijkheden en zelfbeeld. Daarnaast ‘moeten’ de ouders hulp gaan zoeken hoe om te gaan met dit kind. Er zijn op de kaart wel hulpverleners te vinden die ook deskundig zijn in het helpen van ouders.

Het belangrijkste komt als laatste. Laat het kind leiden. Zodra ze bewijsbaar de teugels in handen heeft, zal zij de voor haar juiste richtingen, kiezen op enig moment van haar jonge leven. En dat kan zwalkend lijken voor anderen, voor haar is het noodzakelijk om al zoekend haar weg te vinden. Een weg die zij alleen weet te vinden. Laat haar dus (fysiek veilig is genoeg) zoeken en ze zal die vinden.

Als een hulpverlener in Nijmegen of omstreken hulp wil bieden, neem dan even contact met mij op. Ik stuur de reacties door naar Inez.

Terug naar: Vraag maar raak!