Vraag maar raak! Vraag 45

Hallo Willem,

Zojuist jouw column gelezen en ik heb daarover een vraag. Jij schreef:

"De vraag was ‘Wie is hoogbegaafd?’. De meest eerlijke manier en het meest tegemoetkomend aan de menselijke diversiteit is dit antwoord: iedereen die voldoende hoog scoort op een intelligentietest."

Betekent dit dat jij het onderscheid tussen hoogintelligent en hoogbegaafd niet maakt? Of betekent dit dat hoogintelligente mensen een IQ hebben van onder de 130?

Of ben je van mening dat hoogintelligente mensen een IQ van boven de 130 kunnen hebben, maar ondanks dat toch niet hoogbegaafd zijn? (maar waarop is dan het onderscheid gebaseerd tussen hoogintelligente mensen die 130 scoren en hoogbegaafde mensen die 130 scoren?)

Antwoord:

Ik ga uit van de verdeling zoals dat logisch voortkomt uit de ontwikkeling van de intelligentietest. Hoogintelligent is iemand die scoort onder de 2% oftewel onder de 132 op een standaard IQ-test maar hoger scoort dan rond de 120. Hoogbegaafd is iemand die scoort bij de top 2% oftewel boven de 132.

Wat ik niet snap, niet wil snappen, is de chaos die iedereen hiervan maakt. Ik zocht even op ‘hoogintelligent’ en de meest vreemde teksten kwamen naar boven op Google. Triest!! Het leven is simpel zoals ook de verdeling naar IQ. Alhoewel bovenstaand plaatje iets andere teksten laat zien, snapt iedereen wel wat ik bedoel.

Chaos is in beginsel een voedingsbodem voor innovatie maar déze chaos zorgt voor veel problemen voor hoogbegaafden. Op school, op het werk, in relaties. Laten we het ergens over eens geraken zodat we een betere toekomst kunnen bouwen en bieden aan hoogbegaafden. Meewerken aan deze chaos is ook jezelf schade toebrengen. Doe dat a.u.b. niet.

Terug naar het overzicht van ‘Vraag maar raak!’.