Vraag maar raak! Vraag 42

Hoi Willem, geweldig initiatief!
Ik ben 39 en volgens enkele mensen extreem intelligent. Heb een baan met een mbo-salaris, verveel me vreselijk ondanks de afwisseling. Opgegroeid in een dorp in een arbeidersgezin. Moeder zeer intelligent, maar geen kansen gekregen. Zeer nare jeugd thuis en op school. Was extreem angstig. Studie niet afgemaakt. Wat beroepsdiploma's en veel saaie banen gehad. Behoorlijke periode vroeger gesprekken bij ggz gehad plus assertiviteitstrainingen. Moest mijn studie droom maar laten varen gezien mijn 'kwetsbaarheid'. Nu: hoogbegaafdheid volledig geaccepteerd, vlotte babbel ook (jawel!) dankzij werkervaring, Helaas wel volledig uitgeput. Die jarenlange stress doet natuurlijk veel met je lichaam. Werk is nodig voor de euro's, gaat helaas wel ten koste van de energie voor leuke dingen (studeren, cultuur). Die noodzaak helpt niet echt om meer plezier te krijgen in het dagelijks leven. Uitdagendere baan kan ik prima aan mentaal. Ik leer snel. Jammer dat die niet zomaar te realiseren is: bij werving en selectie (ook in mijn bedrijf) gaat het om het diploma. Heb je niet het juiste diploma, dan red je het al niet in de brief selectie. Lastig he? Heb jij een creatieve oplossing? Ik zie hem even niet (behalve jou de vraag stellen  ). Bedankt!

Antwoord:

Bedankt vragensteller, voor je compliment en voor de kans die je me geeft om creatief met je mee te denken. Dat geeft mij altijd veel plezier. Het gaf me ook plezier om te lezen dat je het negatieve achter je hebt kunnen laten zonder het te vergeten. Dat maakt me blij want je weet nu beter wie je bent en dat leeft stukken makkelijker en gezonder.

De eerste gedachte bij mij was het gezegde: “Als je een dubbeltje bent, wordt je nooit een kwartje.”. Een vrije vertaling maar dit geldt dus ook voor diploma’s die je haalt rond je twintigste levensjaar. Daar wordt je niveau bepaald, grosso modo, voor de rest van je leven. Er zijn zeker uitzonderingen maar om ook zo’n uitzondering te worden, heb je meer geluk nodig dan voor het winnen van de lotto.

En nu de creatieve oplossingen voor jouw situatie. Er zijn veel mogelijkheden maar niet binnen een bedrijf met minder dan 500 werknemers. Bij grote bedrijven zijn er soms mogelijkheden om intern, via opleidingen en ondersteuning, door te groeien maar ook daar zitten plafonds in. Ergo, bij bedrijven zijn de mogelijkheden zeer beperkt in jouw situatie.

Ik las geen verwijzing naar een partner dus is er de mogelijkheid om te emigreren. Ergens in een ander land waar men meer kijkt naar wat je nu kunt dan naar wat je vroeger hebt gehaald. Een frisse start met een heel nieuw leven zonder terug te kijken en daar positief er voor gaan. Het is een hele stap maar velen zijn je voorgegaan en velen hebben geprofiteerd van die stap.

Een andere mogelijkheid is iets doen in de vrije beroepen. Iets doen met hoogbegaafdheid zou ik afraden want daar is geen droog brood in te verdienen. Wat overigens ook de bedoeling is want men wil niet dat die groep té aanwezig wordt in de samenleving. Andere mogelijkheden zijn natuurlijk voor jezelf beginnen met een bedrijf. Dan kun je boven je diploma functioneren en vakkennis kun je dan inhuren. Het is wel een toekomst waar je voor moet gaan want ondernemen is heel iets anders dan in loondienst zijn. Een volgende mogelijkheid is maatschappelijk geëngageerd te raken. Dat kan via de vakbond, de politiek of een maatschappelijke organisatie met een ideologie. Daar wordt altijd gezocht naar aanstuurbare maar gedreven mensen die successen kunnen leveren. Ga eens naar een bijeenkomst van een vakbond, politieke partij oid. en oriënteer je op mogelijkheden tot verdere ontplooiing van jezelf.

Gooi jezelf in de maatschappij en laat jezelf helemaal zien voor wie en wat je bent. Zeg niets over hoogbegaafdheid maar laat gerust zien dat er met je intelligentie niets mis is. En richt je in die gesprekken altijd op de toekomst en neem de positieve kanten van je verleden mee als basis voor die succesvolle toekomst.

Terug naar het overzicht van ‘Vraag maar raak!’.