Vraag maar raak! Vraag 35

Mijn zoontje is 5.5 jaar en heeft nu anderhalf jaar groep 1 gedaan
 Het eerste half jaar liet hij zich niet zien op school en kon de juf niet opmaken of hij toe was aan groep 1 of 2. Pas geleden hebben we een iq test laten afnemen en daar kwam verhaal 137 uit en perfomaal gemiddeld . Wel gaf de gedragsdeskundige die de test afnam aan dat hij perfomaal hoger zou kunnen scoren omdat hij niet tegen de tijdsdruk kan en faalangstig is. Haar advies was nu om hem naar groep 3 te doen omdat hij sociaal emotioneel wat achterloopt en binnen de kleuterklas dit waarschijnlijk niet bij haalt hij is dan 1 van de oudste in de klas En mist nu al wat connectie met de andere kinderen
. De juf geeft aan dat hij gewoon naar groep 2 moet omdat hij nu de werkjes van groep 2 al niet wil doen omdat hij aangeeft dat het te moeilijk is. Thuis is hij wel erg leergierig en wil alles weten. Als ouders weten we nu niet goed wat wijsheid is. Extra ondersteuning in se klas krijgt hij voorlopig niet.omdat dat vanaf groep 3 is.

Antwoord:

Afgaand op de gegevens in de vraag zou ik zeggen dat hij onderpresteert. Hij voelt zich niet op zijn gemak op school en kan daar niet zijn natuurlijk gedrag laten zien. De leerkracht laat duidelijk merken dat ze dit soort kinderen niet kent noch accepteert, wat in grote mate ook duidelijk wordt uit het gedrag van je zoon. Hij onderpresteert vanwege het gedrag van de leerkracht.

De gedragsdeskundige heeft er meer kijk op maar volgens mij op verkeerde gronden. Dat hij nodig naar groep 3 moet, klopt en is duidelijk maar dat hij faalangstig is lijkt me een verkeerde conclusie. Zijn natuurlijk gedrag is tegengesteld aan het gedrag dat nodig is om die testjes te doen. Andersoortige testjes zal hij veel beter doen als dat meer in lijn is met zijn natuurlijke manier van doen. Dat zegt dan meer over de testjes en weinig over je zoon. En deze redenatie ligt meer in lijn met zijn onderpresteren.

Mijn advies is om een andere school te zoeken. Een school en zeker een leerkracht die meer voeling heeft met dit soort kinderen. Het hoeft dus niet perse een voltijds-hoogbegaafden school te zijn.

Terug naar het overzicht van ‘Vraag maar raak!’.