Vraag maar raak! Vraag 3

Ik zit met een kwestie... Formeel getest, maar nog steeds twijfel, maar het volgende...
Tijdens de WAIS twee jaar geleden was mijn werkgeheugen het slechtste onderdeel. Hoe kan het dat ik tijdens de testjes op internet en in apps er wel met een goed geheugen uitkom. Tijdens zo'n eenvoudig spelletje als Simon says lukt het me om 14 stappen te onthouden. Kun jij mij uit de brand helpen?

Groet,

Jarno

Antwoord:

Beste Jarno, zoals bij alles is het vertrouwen in het eigen kunnen, het belangrijkste element. Ik kan me goed voorstellen dat je tijdens de test twijfelde aan je eigen kunnen, met het bekende resultaat. Tijdens spelletjes word je niet getest daarop en hoef je niet te bedenken of je werkgeheugen wel of niet goed zou kunnen werken. Daardoor ben je meer ontspannen en kan je werkgeheugen zijn ding doen zonder dat jij het onderbreekt met twijfels.

En dat is dus een reden dat ik huiverig ben voor directe testen. De geteste gaat er op letten en kan makkelijk zand in de raderen gooien, bewust of onbewust. Ik ben voorstander van een conclusie trekken over een onderdeel tijdens een normale activiteit. Bijvoorbeeld iemand die een paar uur intensief zich kan concentreren op een spel, heeft geen concentratieproblemen. Die heeft problemen met de situatie waarin hij/zij concentratieproblemen laat zien. Verander de situatie en het probleem is opgelost.

Je hebt dus een prima werkend werkgeheugen en als je dat voor jezelf ook accepteert en eigen maakt, dan zal dat ook uit een test gaan blijken. Maar dan heb je die test allang niet meer nodig.

Terug naar het overzicht van ‘Vraag maar raak!’.