Vraag maar raak! Vraag 28

Goedenavond,
Stel je bent met HB potentie geboren. Door omstandigheden en een moeilijke jeugd heb je in plaats van een rugzakje vol vaardigheden (sociaal vaardig, dicipline, een plan) en zelfvertrouwen een rugzakje gevuld met faalangst, trauma, laag zelfbeeld, gigantisch aanpassingsvermogen. 
Je bent ver in de 30 en hebt langzaam geleerd het meegekregen rugzakje te legen. Je bent jaren gezig geweest puin te ruimen en langzaam komt er meer ruimte. Je weet zeker dat je erg slim bent, maar het komt er niet uit. Je herkent jezelf in bijna alle kenmerken behalve van 'succesvolle' HB-er. Al je 4 kinderen zijn HB.
Stel je zit zo in elkaar.... kun je jezelf wel als HB zie als het HB-zijn opgesloten in jezelf lijkt te zitten.
Want wat heb je aan een mooi IQ nummertje als je geen plan hebt, geen structuur en geen disipline om door te zetten. Dan heb je er alleen last van. Hoe leer je jezelf dit aan als je 38 bent, kan dat nog aangeleerd worden??

Antwoord:

Je vraag lezend komt er bij mij een beeld op dat een hoogbegaafde een soort superman (of supervrouw) is met speciale krachten die hem of haar exceptioneel maken. Het lijkt me leuk als dit waar was. Helaas is een hoogbegaafde geen supermens. Een hoogbegaafde heeft zeer snelle hersens en vermoedelijk snelle zenuwbanen. Dat is een voordeel als je dat weet te gebruiken als een voordeel voor jezelf.

Als beelddenker kan ik mensen zien als een 3D-puzzel waar de puzzelstukken bestaan uit bv. schoonheid, fysieke kracht, intelligentie, activiteiten die hen afstoten of juist aantrekken, etc.. Bij de meest succesvolle mensen zie ik dat al die puzzelstukjes perfect bij elkaar en in elkaar passen. Bij de meesten zie ik die puzzelstukjes meer of minder moeizaam in elkaar passen en sommige mensen hebben puzzelstukken die ze beter kunnen inruilen voor beter passende stukken. Helaas gaat dat niet. Mensen moeten het doen met hun puzzelstukjes en met moeite kunnen ze het iets beter passend maken maar daar zit niet al te veel rek in. Je bent wie je bent en dat accepteren en iets verbeteren, indien gewenst, is volgens mij het hoogst haalbare in dit leven.

Het puzzelstuk intelligentie kun je, net als je fysiek of karakter, proberen optimaal te benutten in je hele puzzel van je bestaan. Wat jij met je uitzonderlijke intelligentie kunt aanvangen had je in je jeugd moeten ontdekken zoals de meeste mensen met een ‘anders zijn'(bv schoonheid) wel hebben kunnen doen. Maar het is nooit te laat om dat alsnog te doen. Alleen of met een ervaringsdeskundige of met een coach. Wat is er echt anders wat je met je hersens aankunt? Daar wordt veel te weinig over gesproken onder hoogbegaafden maar het is wel belangrijk om te doen want zo leer je je bijzondere mogelijkheden kennen en gebruiken. Een vriend van mij kan bv. een hele avond groepsgesprek aanhoren en wat dagen later daar een verslag van maken mét de belangrijkste citaten van diverse insprekers. Ik kan geluiden opnemen als op een bandrecorder en die wat later weer afspelen. Erg handig als je iets laat vallen. Aan het geluid traceer je zo waar het uiteindelijk is terecht gekomen. Maar ik kan ook een soort virtuele wereld ontwerpen in  mijn hoofd en daar in rondlopen. Die wereld ontwikkelt zich met inmenging van anderen en ik kan ervaren hoe het die wereld vergaat. Lopen er mensen weg of komen er mensen bij, waar loopt het niet goed, etc.. En hoe vaker ik dit soort werelden in elkaar zet, hoe beter ik er in word, merk ik. En dat had ik ook eerder moeten weten en moeten oefenen in mijn jeugd.

Op de vraag terugkomend heb je zelfkennis nodig om een plan te ontwikkelen om te gaan doen. Die structuur en discipline komen vanzelf als je iets gaat doen wat bij jou de endorfine stimuleert. Dat plan kun je ontwikkelen, al doende, met een coach of met een sparringpartner. Acceptatie van je bijzondere intelligentie en leren gebruik te maken van de voor jou positieve effecten je uitzonderlijke brein, zullen zorgen voor een plezieriger bestaan. Geen rustig bestaan want dat is niet hoogbegaafd-zijn. En kies voor minstens 50% voor jezelf en wat jij leuk vind om te doen en hoe te zijn. Geef jouw leven nooit aan een ander.

Terug naar het overzicht van ‘Vraag maar raak!’.