Vraag maar raak! Vraag 25

Ik zit hier erg mee.. ik moet me vaak van de domme houden om een discussie te vermijden.. zelf heb ik een intensieve test ondergaan vanuit de gemeente 8 jaar geleden.. deze heb ik knetter stoned ondergaan en daar kwam bijna 130 uit... niemand begrijpt dat ik altijd 100 stappen vooruit denk... Gooi daar portie Asperger bij.. en de wetenschap dat je een zondagskind bent. Lekker geniaal...

Antwoord:

Ik zal een eerlijk en direct antwoord geven op je vraag. Je wilt niet zijn wie je bent. Je wilt je uitzonderlijk hoge intelligentie(=hoogbegaafd-zijn volgens van Dale) niet laten zien, je doet geen poging om anderen te laten zien dat je 100 stappen vooruit denkt, je gebruikt wiet om van alles te onderdrukken, je weet dat je eigenlijk gelukkig, want een zondagskind zou moeten zijn, je baalt van jezelf. Kortom, je zit in de bekende neerwaartse spiraal van een hoogbegaafde die dat helemaal niet wil zijn en al helemaal niet wil laten zien.

Je kunt blijven vechten tegen wie jij bent maar dat gevecht win je nooit en te nimmer. Dat gevecht kent maar twee verliezers en dat zijn jij en de mensen in je omgeving.

De enige die dit gevecht kan stoppen is jezelf. Accepteren dat je bent wie je bent en daarnaar gaan leven en functioneren. Niet volgens de vooroordelen die ook jij hebt, wat een hoogbegaafde moet zijn maar als de hoogbegaafde die jij bent met jouw voor- en nadelen en jouw mogelijkheden. Stel jezelf centraal als dé hoogbegaafde en ervaar en zoek uit hoe die hoogbegaafde er uit ziet. Maak er een eerlijk en menselijk oordeel van.

Ik heb een tijd terug een globaal stappenplan uitgeschreven die vrijwel elke hoogbegaafde die stopt met vechten tegen zichzelf, moet doorlopen om met zichzelf in evenwicht te komen. Misschien heb je hier wat aan. En verder raad ik je aan een coach in te schakelen met wie je kunt sparren tijdens dit proces dat gemakkelijk 5 tot 10 jaar kan duren. Neem er dus de tijd voor. Nog een advies is om (meer) met soortgenoten om te gaan IRL of via internet. Je kunt lid worden van Mensa waar je veel soortgenoten zult treffen tijdens hun borrels en bijeenkomsten.

Mocht je je afvragen wat er voor jou inzit, dan moet ik je teleurstellen. Er is geen gouden toekomst, geen hemel waar je in terecht komt. Er komt hooguit een situatie waarin je vrede hebt gesloten met wie je feitelijk bent en misschien kun je vanuit die vrede iets betekenen voor anderen.

Het antwoord is kort en bondig. Mocht je nog vragen hebben, nu of later, dan kun je die altijd hier stellen. Ik beantwoord met plezier alle vragen en ze kunnen voor mij niet gek of vreemd genoeg zijn.

Terug naar het overzicht van ‘Vraag maar raak!’.