Vraag maar raak! Vraag 23

Hoe groot is de kans dat als al je drie kinderen hoogbegaafd jijzelf ook HB bent? Volgens bepaalde studies buigen kinderen altijd meer naar het gemiddelde en is de kans dat een HB-er een HB kind krijgt niet groot, maar zou het afbuigen naar bijv. 120IQ. Kun je het dan anders stellen, dat wanneer je zelf drie kinderen met een IQ van 140+ hebt, je zelf een IQ van daarboven hebt?? (lijkt mij niet) Of valt de ouder daarvan onder het extreem klein percentage (0,0000001) kans (volgens deze studie) dat je drie hb kinderen krijgt...? Ook dat lijkt mij onwaarschijnlijk, want ik ken best veel gezinnen waarbij alle kinderen HB zijn....

Antwoord:

Die kans is erg groot. Intelligentie is erfelijk bepaald. Het wordt onder maatschappelijke en politieke druk liever ontkent door wetenschappers en dat doen ze door redenaties te maken met woorden als ‘afbuigen’ en allerlei kleine kansen in de spotlights te zetten.

Voor het gemak ga ik altijd uit van een maximale! variatie in IQ van 10 punten tussen ouders en kinderen en kinderen onderling. Dat is dan een uiterste waarde, meestal liggen de verschillen niet verder dan een paar punten uit elkaar.

Wat ik vaak merk is dat vooral ouders dit gedoe liever omzeilen. Dat het hun om de kinderen gaat en dat zij volstrekt normaal zijn. Dit komt volgens mij voort uit het rare idee dat als je hoogbegaafd blijkt te zijn, je er ook iets mee moet doen. Opnieuw studeren, promotie maken of een geweldige uitvinding doen. Of veel ingewikkelder gaan praten en interesse maken in snaartheorie en andere hoog-wetenschappelijke vraagstukken. Maar dat is niet hoogbegaafd-zijn! Voor mij is dat wel een mooie optie, een mogelijkheid omdat ik het intellectueel aankan. Of ik dat doe, is mijn keuze. Ik hoef niet te voldoen aan andermans ideeën over hoogbegaafd-zijn. Laat ze lekker jaloers zijn. Hetzelfde kun je zeggen over erg mooi of erg sterk zijn. Je kunt dat dan gaan showen of gebruiken in je werk. Maar dat hoeft niet, niemand hoeft zich daartoe verplicht te voelen. Je sterkte af en toe gebruiken om je kind te laten zweven of een zware kast te verplaatsen is ook genoeg. En je schoonheid etaleren aan alleen je partner is ook prima. Benut dus je uitzonderlijk hoge intelligentie voor je eigen gerief en weet dat je het overal al gebruikt want je hebt tenslotte geen keuze.

Terug naar het overzicht van ‘Vraag maar raak!’.