Vraag maar raak! Vraag 22

Graag zou ik advies willen bij wie ik mij het beste kan laten testen op hoogbegaafdheid. Ik ben op zoek naar iemand die verstand van HB-ers heeft maar ook van ad(h)d...

Antwoord:

Testen op hoogbegaafdheid gebeurt met een IQ-test en dat is een test waarop je makkelijk kunt onderpresteren. De eerste vraag is daarom of je voldoende goed in je vel zit om te kunnen presteren op een dergelijke test. De tweede vraag is voor wie je die testuitslag nodig hebt. Heb je het nodig voor je omgeving dan is het meestal weinig zinvol. Heb je het voor jezelf nodig dan is de uitslag meestal al wel bekend en ben je hoogbegaafd.

Je vraag is bij wie je het beste jezelf kunt laten testen. Het goedkoopste en meest simpele is via Mensa. Je kunt ook een psycholoog zoeken met verstand van hoogbegaafdheid maar vaak willen die meer onderzoeken doen. AD(H)D zou niet veel effect mogen hebben op een IQ-test. Behalve als je medicatie daarvoor slikt want dat maakt de meeste mensen minder alert waardoor je lager scoort.

Wil je getest worden dan kun je ook informeren bij een coach bij jou in de buurt. Zij kennen vaak wel een psycholoog die daar geschikt voor is. Die coaches vind je hier.

Terug naar het overzicht van ‘Vraag maar raak!’.