Vraag maar raak! Vraag 14

Zijn er meer hoogbegaafden die ook een supersnel reactievermogen hebben en zou dit verband met elkaar hebben...?

Antwoord:

Hoogbegaafden hebben meer en snellere verbindingen in hun hersens. Dat is de meest voor de hand liggende en logische verklaring voor ons ‘anders zijn’. Zie ook het antwoord op vraag 13.

De snelheid van zenuwvezels ligt tussen de 20 en 100 m/s volgens deze website. Het is logisch dat de snelheid van de prikkels in de hersens en in de zenuwvezels ongeveer hetzelfde zal zijn. Ligt die snelheid hoog in de hersens, bv. 100 m/s, dan zal de snelheid van de zenuwvezels ook ongeveer 100 m/s zijn. Dat maakt dat de prikkels, verstuurd uit de hersens om spieren te spannen, sneller aankomen bij de spieren.

Hoogbegaafden hebben snellere hersens. Ergo, hoogbegaafden hebben snellere reactievermogens. Tenminste als ze daar gebruik van maken want hebben is één ding, gebruik er van maken is echt een tweede. Persoonlijk kan ik beamen dat dit kan kloppen.

Maar zenuwvezels sturen ook prikkels van buitenaf naar de hersens. Van je vel, je ogen en oren, van je interne zenuwuiteinden. Dat zal ook sneller en meer intens kunnen zijn. Als voorbeeld zou je kunnen denken aan de hoeveelheid informatie die je binnenhaalt en verwerkt, in een oogopslag. Bij hoogbegaafden zal dat meer zijn dan gemiddeld. Dat zou een mooi onderwerp zijn voor onderzoek!

Terug naar het overzicht van ‘Vraag maar raak!’.