Vraag maar raak! Vraag 12

Hallo Willem, 
Het zou fijn zijn als je met ons meedenkt.

Welke mogelijkheden zijn er voor een jongen van 18 (145+ en bijzonder prikkelgevoelig), die door nekletsel enige tijd schooluitval heeft geleden om VWO af te ronden? 
VaVo is geen optie, deze heeft alleen examenklas, HAVO is echt dodelijk saai voor deze jongen, dus ook geen oplossing.

Bedankt alvast,

Thera de Jonge

Antwoord: (verbeterde versie)

Hallo Thera, Ik heb een antwoord. VaVo kan wel als de oude school wil meewerken hieraan en anders kun je Googlen op ‘op ROC VWO diploma halen‘ en dan vind je veel ROC’s die dit aanbieden. Maar er is ook slecht nieuws. Ene heer Rutten heeft bedacht dat je niet zomaar mag verder leren. VWO halen via het VaVo mag alleen als je een positief overgangsbewijs hebt van 4 naar 5 VWO en je ouder bent dan 17. Sommige ROC’s hanteren een toelatingsexamen.

De overheid zegt hiermee het ene, ‘leer vooral door en ontwikkel jezelf’ en maakt vervolgens regels die dit soort mogelijkheden teniet doen. Soms helpt het als het klikt met een ROC om met toestemming van de inspectie wat te regelen. In jouw geval is ziekte natuurlijk een goed argument.

Een ander traject is natuurlijk particulier onderwijs. Dit is duur maar wellicht haalbaar als het maar een jaar duurt. Dan kun je het zien als een investering in je toekomst. (wel raar in zo’n rijk land..)

Daarnaast zou ik jou en je zoon willen adviseren om de prikkelgevoeligheid en hoogbegaafdheid te melden bij aanmelding. Dan kan de school er rekening mee houden en wellicht hoeft hij dan niet alle klassen verplicht te volgen. Dat geeft hem enige ruimte om goed te blijven functioneren. En anders is hij af en toe ziek, niet waar?

Het belangrijkste is wel de gemotiveerdheid van je zoon. Zonder motivatie zullen veel scholen huiverig zijn om hem aan te nemen. Met motivatie is het halen van een VWO-diploma een eitje. Bedenk alvast een studierichting en zoek de plek op waar dat kan. Dat toont de motivatie op een directe manier.

Terug naar het overzicht van ‘Vraag maar raak!’.