Vraag maar raak! Vraag 10

HBkind met ernstige dyslexie 9,5 jaar. Hij is na 2,5 jaar leesonderwijs nog steeds heel moeizaam spellend lezen, rekenen ook problematisch, moeite met automatiseren, veel weerstand, welbevinden slecht.
Wij zijn zoekende naar een plek waar hij het beste geholpen kan worden? Is er voltijd Hb onderwijs met de bijkomende expertise op dyslexie? 
BVD!
Vriendelijke Groeten,

Antwoord:

Basisschool DaVinci Eemland in Amersfoort meldt in haar beschrijving haar expertise rond dyslexie. Dat is de enige vermelding bij scholen. Bij de hulpverleners vind ik deze drie.

Vooral bij hoogbegaafde kinderen merk ik dat ze zich makkelijk kunnen vastzetten in een overtuiging. Dyslexie is een afwijking, een fout en dat kan voor een kind (en volwassene) makkelijk overgenomen worden als dat hij alleen maar dyslectisch is en verder niets. Ik zou dan adviseren om het consequent met ‘nog te creatief voor woorden’ te beschrijven.

Daarnaast is er een spanningsopbouw rondom deze kwestie en hoe meer spanning, hoe minder je vooruit komt. Het gaat eerder achteruit vanwege de geleverde en mislukte inspanningen. Ik zou tevens adviseren om een half tot heel jaar geen aandacht meer te geven aan lezen en schrijven en de aandacht te verleggen naar zaken die hij wel kan en leuk vindt om te doen. Daarna kan met minder spanning gekeken worden of hij nog steeds te creatief is om met woorden om te gaan.

Terug naar het overzicht van ‘Vraag maar raak!’.