Team onderzoeksjournalistiek formeren

Er is nog veel onduidelijk over de stand van zaken in hoogbegaafdenland. Wie doet wat, wie helpt ons en waarmee en wat willen de hoogbegaafden zelf? En wie zijn hoogbegaafd? Je hoort van alles, velen hebben een overtuiging wat prima is maar wat is het overall plaatje, hoe zijn de kaarten geschud en wat zou beter kunnen. Werkt iemand of iets ons bv. tegen?

Het lijkt me goed als we een onderzoeksteam zouden kunnen samenstellen die met een goed plan subsidie krijgt van het SVDJ, het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek. Er loopt nu een kans om subsidie aan te vragen tot 14 oktober en met succes kan het team in januari 2019 aan de slag. Deze tip kreeg ik van Carole Klappe, waarvoor dank.

Ik schat in dat we goede kans maken vanwege het onderwerp, de vele onduidelijkheden en onmogelijkheden die we op ons pad tegenkomen. Met een team van uiteenlopende professionals dat met een gedegen plan van aanpak de aanvraag indient, maken we een zeer goede kans.

Mijn eerste inschatting van het geheel is als volgt:

Het team bestaat bv. uit een journalist/reporter die ook de stem levert in de reportages. Hij/zij zorgt o.a. voor de journalistieke gedegenheid van hoor en wederhoor. Iemand met veel contacten in het veld. Dat kan ik zijn. Een video-editor en dat kan mijn zoon zijn al is hij relatief nieuw in dit vakgebied. Hij is wel gemotiveerd. Een redacteur om het geheel in de gaten te houden en een cameraman/vrouw die alles goed in beeld kan krijgen. En misschien een licht/geluid-persoon die deze onderdelen onder controle houdt.

Dit team van 6 personen onderzoekt de situatie van hoogbegaafden(vanuit welke definitie?) in het onderwijs(regulier, voltijds hoogbegaafden onderwijs, thuiszitters, vrijgestelde leerlingen en particulier onderwijs), het werk(loondienst, ZZP-ers en ondernemers), de Geestelijke Gezondheid Zorg(GGZ) en jeugdzorg(Kinderbescherming ed.). Dit onderzoek moet in grote lijnen beschreven worden in de aanvraag van de subsidie.

Vanuit bovenstaand plan van aanpak komen ook de (loon)kosten te voorschijn, ook belangrijk voor de aanvraag.

De vele reportages bieden we aan, aan bv. (regionale)TV-zenders en we plaatsen ze daarna op youtube. Met de juiste promotie krijgen we daar voldoende abonnees om wat geld te kunnen genereren voor een goed vervolg in de komende jaren. En wellicht met wederom subsidie. Dan kunnen we reportages maken van de voortgang en onderzoeken of wat er gezegd is ook uitgevoerd is/wordt. Daarbij kunnen we vervolg geven aan de reacties en commentaren om nader onderzoek te doen in specifieke situaties of reportages opnieuw maken vanwege nieuwe informatie of nieuwe situaties.

Het hele onderzoek draait om ‘grote’ groepen hoogbegaafden in het onderwijs, in werksituaties en binnen de GGZ. We gebruiken individuele situaties als voorbeeld voor het gangbare en vragen reacties van de mensen die de regels maken en aan de touwtjes trekken. Maar ook aan mensen die hoogbegaafden helpen in deze gebieden. Dit betekent dat we ook interviews willen met organisaties, leidinggevenden, ministers en andere hooggeplaatste personen die soms een verschil kunnen maken in het dagelijkse leven van hoogbegaafden.

Dit is een eerste inschatting van mij. Het geformeerde team zal samen het plan van aanpak maken en dit in meer detail beschrijven gaan. Hiermee kan de aanvraag ingediend worden.

Ben je enthousiast geworden door dit idee? Wil jij meewerken in bovengenoemd team? Mail me dan! Wil je reageren, dan kan dat hier altijd of op facebook, linkedin, twitter of instagram. Elke reactie is welkom en waardevol.

Met groet, Willem Wind.

Eén gedachte over “Team onderzoeksjournalistiek formeren”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.