De werkgroep Hoogbegaafde Senioren van het IHBV verzorgt informatie- en discussiebijeenkomsten over het herkennen van hoogbegaafdheid bij senioren en hun zoeken naar zingeving en langdurige verbinding.
Doelgroep
Senioren die zich (mogelijk) herkennen in de kenmerken van hoogbegaafdheid, familieleden en naasten van deze mensen, mantelzorgers, zorg- en welzijnsprofessionals die met ouderen werken en andere geïnteresseerden.
Toelichting bij het programma
Sinds 1987 is er groeiende aandacht voor de herkenning en erkenning van behoeften van hoogbegaafde kinderen en hun specifieke behoefte. De aandacht voor hoogbegaafde volwassenen kwam later, pas na 2002 op gang. Voor hoogbegaafde senioren is nog maar weinig aandacht. De hoogbegaafde senioren van nu zijn vaak niet herkend als zodanig, ze weten niet dat ze kenmerken van hoogbegaafdheid hebben, en zij en hun omgeving weten ook niet dat ze andere behoeften hebben dan gemiddeld. Zo kan sociaal isolement ontstaan en is hun psychisch welbevinden niet optimaal. Dat kan worden versterkt wanneer er mobiliteitsproblemen en zorgbehoeften bij komen.
Juist in deze levensfase is het, bijvoorbeeld na het wegvallen van betaald werk, of na verlies van een partner of andere naasten, van groot belang om te weten wat je behoeften zijn om je leven zin te geven en om langdurige en veilige verbindingen met anderen aan te gaan.
Mensen die in de zorg voor ouderen werken, kunnen er op een andere manier tegenaan lopen dat dit mensen zijn met andere behoeften die soms moeilijk aansluiten bij anderen en zich niet op hun gemak voelen.
Vragen die hoogbegaafde ouderen zichzelf vaak stellen, zijn bijvoorbeeld:
Wat zijn mijn eigen behoeften, wat geeft mijn leven zin? Zijn mijn opgebouwde netwerken nu nog beschikbaar? Hoe ga ik op zoek naar gelijkgestemden? Welke activiteiten passen bij mijn interesses? Hoe en waar kan ik langdurige en veilige verbindingen met andere aangaan? En bij opname in een zorginstelling: Waarom voel ik geen aansluiting bij andere bewoners?
Naasten en zorgverleners van deze senioren vragen zich bijvoorbeeld af:
Hoe kan ik mijn partner of ouder steunen en een zinvolle dagbesteding vinden? Hoe kom ik erachter wat voor deze persoon echt van belang is? Welke belangstelling heeft deze persoon? Waarom is deze senior zo lastig in de omgang? Waarom wil hij of zij niet me de andere bewoners koffie drinken? Waarom heeft deze persoon altijd overal commentaar op?
Met meer kennis over hoogbegaafde senioren in verschillende fases van het ouder worden en het verspreiden daarvan kan het welbevinden verbeterd worden.
In deze bijeenkomst bieden we kennis over hoogbegaafde senioren en gaan we met de deelnemers in gesprek om ook hun behoeften en wensen in kaart te brengen.
Spreker
Deze bijeenkomst is een initiatief van de Werkgroep Hoogbegaafde Senioren vanuit het IHBV.
Noks Nauta, arts niet praktiserend en psycholoog. Zij verzamelt en verspreidt sinds 2000 kennis over hoogbegaafde volwassenen en senioren. Zij is ere-bestuurslid van het IHBV (Instituut Hoogbegaafdheid Volwassenen). Zij publiceerde verschillende artikelen over hoogbegaafde senioren en entameerde diverse projecten over deze doelgroep. Zie: ihbv.nl/category/projecten/hb-senioren
De werkgroep bestaat thans uit zes leden. Voor de bijeenkomsten in Best is Marie Annick Canoy de gastvrouw.
Marie Annick Canoy is werkzaam als specialist begaafdheid binnen het onderwijs. Vanuit deze rol is zij betrokken bij het begeleiden van groepen, individuele leerlingen en hun omgeving, maar daarnaast behoort ook het maken van beleid, het onderhouden van samenwerkingen en kennisoverdracht over hoogbegaafdheid tot haar taak. Uit interesse en vanuit eigen ervaringen is zij sinds 2021 betrokken bij de werkgroep Hoogbegaafde Senioren van het IHBV, zodat zij ook haar bijdrage kan leveren bij kennisdeling en -vergroting voor en met de doelgroep hoogbegaafde senioren.
8 maart 2022, Cultuurbank Best, Raadhuisplein 30, 5683 EA Best.
Toegankelijkheid Cultuurbank Best: alle openbare ruimtes zijn voor iedereen toegankelijk. Een lift en invalidetoilet en -parkeerplaats zijn aanwezig.
Parkeren: er is volop parkeergelegenheid in de directe omgeving van De Cultuurbank Best. Hier is de blauwe zone van toepassing, waardoor u tijdens de bijeenkomsten uw parkeerschijf neer moet leggen om 2 aaneengesloten uren gratis kunt parkeren. Parkeren buiten de blauwe zone kan op de parkeerplaats aan Den Ekker, schuin tegenover de supermarkt.
Oplaadpunt elektrische fiets en auto: het dichtstbijzijnde oplaadpunt voor een elektrische auto: parkeerterrein Raadhuisplein, ter hoogte van de Hoofdstraat (50 meter afstand). Meer oplaadpunten in het centrum van Best vindt u bij het NS Station en hoek Nieuwstraat/Den Ekker.
Routebeschrijving: De Cultuurbank Best is met de auto eenvoudig te bereiken vanaf de A2, A58 en A50.
Openbaar vervoer: op ongeveer 10 minuten loopafstand van het centraal station. Verlaat het station aan centrumzijde, voor de bioscoop naar links, rechtsaf de Hoofdstraat in voorbij de kiosk en gemeentehuis naar rechts: je ziet De Cultuurbank Best voor u liggen.
Bushalte: Nazarethstraat 35, lijn 3, 204 en 260 (op 100 meter afstand)
Kosten: 8,50 euro p.p. inclusief koffie en thee.
Er zijn twee identieke sessies die elk anderhalf uur duren
13.30 tot 15.00 uur
15.30 tot 17.00 uur
Maximum 25 deelnemers per sessie.
Aanmelden
Wil je zeker zijn van een plaats, dan kun je je aanmelden. Kies daar voor het evenement met het tijdstip van je keuze.
Met vriendelijke groet,
Noks Nauta.