Slim en intelligent, wat is het verschil?

Met de uitslag kan ik het wel eens zijn. Wel jammer dat er weinig gestemd is maar wellicht was het ook een erg ingewikkelde vraagstelling.

Dat je slim kunt zijn zonder bijzondere intelligentie, is het meest beaamd. En logisch omdat je dat erg vaak ziet in de maatschappij. Zelf ben ik voorstander van “slim en dom doe je, dom en intelligent ben je”. Wel wat cryptisch omschreven maar ik denk dat bij de uitersten van het IQ-spectrum deze verschillen steeds belangrijker zijn. Slim is beperkt tot een daad of actie, in tijd beperkt dus en intelligentie is meer een eigenschap van een persoon die continue is. En zoals van Dale het zegt: hoogbegaafd is uitzonderlijk intelligent en niet dat hoogbegaafden slimme mensen zijn. Of beter gezegd, altijd slim doen..

Wat klopt volgens jou? max. 3 antwoorden
Totaal aantal stemmen: 11
slim, dom en intelligent is door elkaar heen te gebruiken (2Stemmen, 18%)
intelligent is iemand die ook slim is (0Stemmen, 0%)
een dom iemand kan niet intelligent zijn (0Stemmen, 0%)
slim en dom doe je, dom en intelligent ben je. (4Stemmen, 36%)
er zijn geen domme mensen, alleen domme daden (3Stemmen, 27%)
om slim te zijn hoef je niet intelligent te zijn (8Stemmen, 72%)

Heb jij een onderwerp dat je wilt voorleggen aan onze lezers? Mail het me en ik maak er een poll van in overleg met jou.

13 gedachten aan “Slim en intelligent, wat is het verschil?”

 1. Eigenlijk zijn we allemaal dom want we kennen de betekenis van het leven niet en we weten niet waar we staan in het universum. Wat we bereiken in het leven stelt niets voor in het bestaan van de realiteit waar we niks van afweten.

  1. Goed gezegd, iedereen zou dit eens moeten lezen. Dan gaat niemand zweven. Alhoewel ik heb er al veel gesproken die veel intelligenter zijn dan ik. Ik zoek er wel naar en schrijf ze soms ook. Als ik moet kiezen tussen veel geld of intelligent,dan intelligent. Maar ieder persoon heeft wel iets soms verwonderlijk. Groeten Iris Verberck

  2. We zijn niet dom maar onwetend wat de kennis van het leven en de natuur in het algemeen betreft, daar ons geslacht homo niet in staat is haar eigen bestaan te bewijzen als logische uitkomst van het evolutionair proces.
   Onze verhouding tot het universum komt wellicht nooit tot een wetenschappelijk betekenisvol begrip, daar wij de daadwerkelijke aard ervan niet kunen doorgronden. Iedere observatie komt tot bestaan door verstandelijke interpretatie van zintuiglijke (hoogtechnologische) waarnemingen ondersteund door mathematische theorieën en hypothesen. Het tijdsbesef gaat daarbij verloren door de eindige informatiesnelheid. Zodoende is niet alle mogelijke ruimtelijke kennisgeving beschikbaar.
   Ik denk dat naar best vermogen ondersteld kan worden dat feitelijkheid of realiteit een sensorische reflectie inhoudt van wat door ons brein als zijnde kan worden geïnterpreteerd! Wat wij individueel bereiken tijdens onze fysieke aanwezigheid is mogelijkerwijs van invloed op de betrokken kennisverwerving en kan aldus een heel kleine bijdrage leveren tot vermindering van “waar wij niets van afweten”.

 2. intelligentie kan slimheid in de weg staan hoewel intelligentie naïviteit wel in de kaart speelt en dat is toch anders dan dommigheid ,je had het beter kunnen weten wanneer je intelligentie zich profileert en profiteerd van slimmigheid maar dat is weinigen gegeven.
  hoogbegaafd is gemidd genomen niet happy.

 3. Donald Trump mag dan misschien slim zijn, maar intelligent is hij in ieder geval niet. Deze man is uitsluitend bezig met successen op korte termijn. Hierbij moet elke tegenstander het veld ruimen. Wil je op de lange termijn succesvol zijn, moet je tegenstanders zo ver weten te krijgen dat zij jou medestanders, jou vrienden worden. Slechts weinig slimme mensen zijn daartoe in staat. Slimme mensen schrijven geen geschiedenis. Intelligente mensen doen dit wel!

 4. Slimme mensen denken met hun waarheid niet aan de belangen van anderen. Intelligente mensen nemen de effecten die hun beslissingen op de anderen hebben mee in overwegingen. Slim staat voor mij voor succesvol zijn op de korte termijn. Intelligent staat voor mij voor succesvol zijn op de lange termijn.
  Slim heeft niets te maken met eerlijkheid. Intelligent heeft alles te maken met eerlijk zijn en verder denken dan je neus lang is. Wel overwogen keuzes die op de lange termijn overeind blijven!

 5. Slimme mensen nemen beslissingen die op de korte termijn rendabel, rendement geven. Intelligente mensen zijn niet bezig met korte termijn. Zij nemen beslissingen die op de lange termijn het beste zijn. Die op de korte termijn misschien niet het beste lijken, maar op de lange termijn zeer zeker wel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *