Slim en intelligent, wat is het verschil?

Met de uitslag kan ik het wel eens zijn. Wel jammer dat er weinig gestemd is maar wellicht was het ook een erg ingewikkelde vraagstelling.

Dat je slim kunt zijn zonder bijzondere intelligentie, is het meest beaamd. En logisch omdat je dat erg vaak ziet in de maatschappij. Zelf ben ik voorstander van “slim en dom doe je, dom en intelligent ben je”. Wel wat cryptisch omschreven maar ik denk dat bij de uitersten van het IQ-spectrum deze verschillen steeds belangrijker zijn. Slim is beperkt tot een daad of actie, in tijd beperkt dus en intelligentie is meer een eigenschap van een persoon die continue is. En zoals van Dale het zegt: hoogbegaafd is uitzonderlijk intelligent en niet dat hoogbegaafden slimme mensen zijn. Of beter gezegd, altijd slim doen..

Wat klopt volgens jou? max. 3 antwoorden
Totaal aantal stemmen: 11
slim, dom en intelligent is door elkaar heen te gebruiken (2Stemmen, 18%)
intelligent is iemand die ook slim is (0Stemmen, 0%)
een dom iemand kan niet intelligent zijn (0Stemmen, 0%)
slim en dom doe je, dom en intelligent ben je. (4Stemmen, 36%)
er zijn geen domme mensen, alleen domme daden (3Stemmen, 27%)
om slim te zijn hoef je niet intelligent te zijn (8Stemmen, 72%)

Heb jij een onderwerp dat je wilt voorleggen aan onze lezers? Mail het me en ik maak er een poll van in overleg met jou.

6 gedachten aan “Slim en intelligent, wat is het verschil?”

  1. Donald Trump mag dan misschien slim zijn, maar intelligent is hij in ieder geval niet. Deze man is uitsluitend bezig met successen op korte termijn. Hierbij moet elke tegenstander het veld ruimen. Wil je op de lange termijn succesvol zijn, moet je tegenstanders zo ver weten te krijgen dat zij jou medestanders, jou vrienden worden. Slechts weinig slimme mensen zijn daartoe in staat. Slimme mensen schrijven geen geschiedenis. Intelligente mensen doen dit wel!

  2. Slimme mensen denken met hun waarheid niet aan de belangen van anderen. Intelligente mensen nemen de effecten die hun beslissingen op de anderen hebben mee in overwegingen. Slim staat voor mij voor succesvol zijn op de korte termijn. Intelligent staat voor mij voor succesvol zijn op de lange termijn.
    Slim heeft niets te maken met eerlijkheid. Intelligent heeft alles te maken met eerlijk zijn en verder denken dan je neus lang is. Wel overwogen keuzes die op de lange termijn overeind blijven!

  3. Slimme mensen nemen beslissingen die op de korte termijn rendabel, rendement geven. Intelligente mensen zijn niet bezig met korte termijn. Zij nemen beslissingen die op de lange termijn het beste zijn. Die op de korte termijn misschien niet het beste lijken, maar op de lange termijn zeer zeker wel!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *