Samenwerken, een concreet plan

UPDATE: Helaas hebben te weinig mensen zich aangemeld, ik probeer het over een aantal jaar wel weer eens een keer.

==

Als activist die al zo’n 20 jaar bezig is met hoogbegaafdheid wil en wilde ik altijd graag samenwerken met iedereen die hoogbegaafden een warm hart toe draagt. Maar het blijkt een moeizaam verhaal te zijn, wellicht omdat hoogbegaafden nogal eens stappen overslaan. Het eindresultaat moet er komen maar om nou die lange weg er naar toe af te moeten leggen, dat kan een brug te ver zijn voor velen. Nu is er geen toverstokje maar ik heb wel een werkbaar, relatief snelle oplossing om bij het eindresultaat, goede en resultaat gerichte oplossingen voor hoogbegaafden, te kunnen komen.

Ook deze oplossing is een stapsgewijze manier om bij het einddoel te komen. Goed onderwijs, goede werkplekken en ruimte om op een aantrekkelijke manier hoogbegaafd te mogen zijn.

De stappen zijn simpel. Met een 5-tal mensen zetten we een stichting i.o. op. Dit kan eerst zonder kosten te maken. De aspirant bestuursleden moeten uit de diverse stromingen in hoogbegaafdenland komen zoals het onderwijs, uit het basisonderwijs en uit het voortgezet onderwijs, de werkplek-verbeteraars, de wetenschappers, de GGZ-activisten en de activisten voor hoogbegaafde ouden van dagen.

Na overeenstemming tussen de bestuursleden volgt de oproep aan iedereen om “bondgenoot” te worden van de stichting i.o.. Zij worden als zodanig vermeld op de website. De bondgenoten sturen in gezamenlijkheid (voorstellen worden dwingend met de steun van 80% van de bondgenoten) het bestuur aan om concrete plannen op te stellen en uit te voeren. Het bestuur kan ook zelf plannen ontwikkelen en uitvoeren maar het is beter om brede steun te hebben van de bondgenoten. (stemmen kan via internet, evenals overleg) Bondgenoten hebben mi een vetorecht(met 80% instemming) op bestuursplannen en ook kunnen zij een bestuurslid wegstemmen of juist binnen halen met 80% instemming.

Het doel van de stichting is bv. ‘verbetering van de positie van de 340.000 hoogbegaafden in Nederland’. De acties van de stichting zijn altijd concreet, uitvoerbaar en doelgericht. Vóór de uitvoering dient een gewenst resultaat bekend te zijn en na uitvoering komt er een evaluatie. Alle acties en de daarop volgende reacties worden uitvoerig vermeld op de website waardoor er een overzicht komt van de situatie. Daar kan een zwartboek uit voort komen met concrete problemen van onze doelgroep.

Om de kosten te kunnen opbrengen, moet er een ‘vrienden van de stichting’ komen die geld ophaalt middels diverse acties en andere fondswervingen. Zonder vrienden komen we nergens.

Het voordeel van deze aanpak is het gewicht dat we samen vertegenwoordigen, wat onze plannen en uitvoering daarvan, een extra stevige duw in de rug zal geven. Niemand kan om een grote groep heen die gezamenlijk iets wil bereiken.

De eerste stap is helder, evenals elke volgende. Eerst moeten er bestuurskandidaten komen die met bovenstaande instemmen en hun tijd en energie willen steken in dit project. De rest volgt als we daar zijn, op onze tocht naar het eindresultaat. Ik wil hier mijn tijd en energie wel aan geven, jij ook? Meld je aan als aspirant-bestuurslid. De sluitingsdatum hiervoor is 31-10-2017. Voor vragen kun je altijd bij mij terecht.

4 gedachten over “Samenwerken, een concreet plan”

 1. Ik weet dat ik hiervoor te laat ben, maar ik zou wel interesse hebben. Ik vraag me wel af hoe je dit ziet. Er is toch al een stichting hoogbegaafdheid? En ik ben ook al lid van Pharos voor ouders van hoogbegaafde kinderen. Zouden die dit soort initiatieven niet mee moeten oppakken?

 2. Een oproep die ik op facebook heb gedaan met wat meer informatie over dit initiatief:
  Beste lezer,

  Wil jij het landschap voor hoogbegaafden in Nederland ingrijpend veranderen? Meld je dan aan als aspirant bestuurslid.

  Hier vind je wat algemene informatie: https://ikbenhoogbegaafd.nl/samenwerken-concreet-plan/

  Het wordt een doe-stichting die we samen stap voor stap opzetten. Er is veel ruimte voor eigen inbreng binnen het bestuur en naar buiten toe vermelden we alleen de standpunten die we als bestuur hebben ingenomen. Vergaderen is een middel om als stichting zaken voor elkaar te krijgen. Vertrouwen in elkaar en in andere hoogbegaafden is de basis.

  Als reden voor de noodzaak van een dergelijke overkoepelende stichting zie ik dat veel mensen in de hoogbegaafdenwereld alleen of in kleine groepjes initiatieven van de rond proberen te krijgen. Bijvoorbeeld in het onderwijs of de werkplek. Een landelijke overkoepelende stichting die de steun heeft van velen in het veld kan een positieve bijdrage leveren aan dergelijke initiatieven en kan ook zelf initiatieven ontplooien die de steun krijgen van de ‘bondgenoten’, diegenen die de stichting steunen en sterk maken.

  Kernwoorden zijn transparantie, zelfdiscipline, gedegen aanpak, onderzoek en positief enthousiasme. Wij als hoogbegaafden zijn het waard om mogelijkheden te krijgen om als onszelf te kunnen en mogen functioneren in de maatschappij. We zijn gelukkig met diegene die dat nu al kunnen en mogen doen. Laten we daarom ook andere hoogbegaafden helpen om dat te bereiken. Daarvoor zijn veranderingen nodig in de maatschappij die we gezamenlijk kunnen bewerkstelligen.

  Ben je geïnteresseerd om mee te helpen deze stichting van de grond te krijgen? De eerste stap zetten? Meld je dan nu aan als aspirant bestuurslid. Dat kan tot 31-10-2017. Momenteel zijn er een paar geïnteresseerden, we kunnen starten als er minimaal 7 geïnteresseerden zich aangemeld hebben. Bestuurservaring is een pre maar niet noodzakelijk. Enthousiasme en de passie hebben om de wereld een leukere plek te maken voor hoogbegaafden is veel belangrijker. Samen kunnen we het verschil maken.


  Met vriendelijke groet,

  Willem Wind
  Gemeentelaan 43
  2381 Weelde
  (032)14-828548
  w.wind@telenet.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.