Resultaten van het onderzoek naar het welbevinden van hoogbegaafde volwassenen (18+)

Een kwart procent (0,25%) van de doelgroep ofwel 699 mensen hebben de vragenlijst ingevuld. Dat maakt dat dit onderzoek weinig kan onthullen over de grote groep van 275.000 volwassen hoogbegaafden.
Het is wel zo dat een gevarieerd publiek de vragen heeft beantwoord en dat ik alle soorten hoogbegaafden er wel in terug zie. De respondenten werken op hoog en op laag niveau, het zijn iets meer vrouwen, ze hebben diverse leeftijden en ze zijn in de kast en uit de kast en wat daar tussenin zit. De variatie is goed en lijkt de doelgroep wel te dekken.

Het welbevinden van de hoogbegaafde volwassenen varieert van slecht tot prima, wederom in ongeveer drie gelijke delen. De initiële vraag: “Als je klaar bent met school, kun je doen wat je wilt. Dan wordt het leven veel leuker!”, kan beantwoord worden met een ‘nee!’. Het maakt niet veel uit. Dat kan tot een conclusie leiden als: “Ook volwassenen merken de weerstand die bestaat tegen hoogbegaafdheid” of een conclusie als: “Het hoort bij hoogbegaafd-zijn”. Iets voor nader onderzoek, lijkt me.

Het hele verslag van dit onderzoek vind je via deze link: Resultaten van het onderzoek naar het welbevinden van hoogbegaafde volwassenen (18+) in PDF

Willem Wind