Resultaten van het onderzoek naar het welbevinden van hoogbegaafde leerlingen PO en VO

Het onderzoek is afgerond, de resultaten zijn binnen en verwerkt. Klik hier voor het volledige onderzoeksverslag in PDF.

Een paar opmerkelijke zaken kan ik hier alvast vertellen.

Dit onderzoek is 1.429 keer ingevuld door ouders voor hun kind. Dat is circa 3% van de totale populatie hoogbegaafde leerlingen in het PO en VO.

1 op de 3 ouders schat het welbevinden van hun kind in als ‘neutraal’. Niet goed en niet slecht. 1 op de 3 ouders schat het in als (erg) slecht en 1 op de 3 ouders schat het welbevinden van hun kind in als goed tot prima.

2 op de 3 ouders verwachten een (sterke) verbetering van het welbevinden van hun kind bij goed uitgevoerd voltijds hoogbegaafden onderwijs.

1 op de 3 ouders verwacht geen verandering of zelfs een negatief effect (3%) op het welbevinden van hun kind.

En in welke schoolsituatie vinden de ouders dat het welbevinden het hoogst is? Dat blijkt uit dit diagram: thuisonderwijs, direct gevolgd door voltijds hoogbegaafden onderwijs. (1 is een slecht welbevinden, 5 is prima)

En zo zijn er veel meer opmerkelijke zaken die bekend zijn geworden door dit onderzoek. Lees alles over dit onderzoek in dit PDF-bestand.

Willem Wind

2 gedachten over “Resultaten van het onderzoek naar het welbevinden van hoogbegaafde leerlingen PO en VO”

  1. Beste Willem,

    De conclusie dat thuisonderwijs het best scoort wat betreft welbevinden lijkt me niet terecht. De kleurverdeling obv procenten vertekend de boel. Als je naar de absolute aantallen kijkt legt dit bijna geen gewicht in de schaal en is er denk ik veel bias die niet uitgesloten kan worden.

    Vriendelijke groet,
    Edwin

    1. Beste Edwin,
      Terechte opmerking. Bedankt.
      Toch vond ik het nodig om ook even de aandacht te vestigen op het thuisonderwijs. Wellicht was het beter geweest om alle mitsen en maren dan ook te vermelden maar dat is niet mijn manier. Mijn manier is de opmerkelijke zaken kort onder de aandacht brengen en niet teveel uitweiden want lange stukken tekst worden nauwelijks gelezen.
      Met vriendelijke groet,
      Willem.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *