Onderzoek naar het welbevinden van hoogbegaafde volwassenen

Dit landelijk onderzoek is een vervolg op het onderzoek naar het welbevinden van hoogbegaafde kinderen. Uit dat onderzoek bleek onder meer dat voor 1/3 van de respondenten het welbevinden va hun kind goed tot prima is. Voor 1/3 van de groep was dat neutraal. Niet goed maar ook niet slecht. En 1/3 gaf aan dat slecht tot zeer slecht ging met hun kind.

De vragenlijst is hier te vinden, 8 vragen en het kost een minuutje om in te vullen: De vragenlijst is gesloten. Later deze maand komen de resultaten.

Omdat deze kinderen straks volwassen zijn, wil ik onderzoeken of zij een (grotere) kans hebben op een hoger welbevinden. Daarom dit onderzoek naar het welbevinden van hoogbegaafde volwassenen (18+). Maar net als bij het onderzoek bij de kinderen, zijn er ook andere vragen waardoor er verbanden gelegd kunnen worden tussen bv. het welbevinden en werkniveau. Of een antwoord op de vraag of het welbevinden toe- of af-neemt in de loop van het leven. En of ‘uit de kast komen’ positief uitpakt op het welbevinden. Allemaal interessante verbanden die betrouwbaarder worden als er meer respondenten zijn.

Bij het onderzoek naar de kinderen was de respons 3% van de hele groep hoogbegaafde leerlingen PO en VO. Ik hoop dat dit onderzoek ook richting de 3% respondenten gaat. Dat is wel een veel grotere groep: 8.250 hoogbegaafde mensen. (3% van 275.000 hoogbegaafde volwassenen) Daarvoor heb ik veel hulp nodig, ook van jou, om zoveel hoogbegaafden zover te krijgen dat ze een minuut de tijd willen nemen om de vragenlijst met 8 vragen, in te vullen. Samen komen we wellicht boven dat aantal uit!

Een voorbeeldtekst die je kunt gebruiken:

Ikbenhoogbegaafd.nl voert een interessant onderzoek uit naar het welbevinden van hoogbegaafde volwassenen. Ik steun dit onderzoek. Wil jij ook meedoen en de vragenlijst invullen? Daar doe je mij een groot plezier mee. De 8 vragen kosten ongeveer een minuutje van je tijd. Alvast bedankt!

De vragenlijst blijft tot 1 januari 2019 of iets later open voor beantwoording. Daarna maak ik een verslag over de uitkomsten inclusief eventuele verbanden met het onderzoek naar het welbevinden van hoogbegaafde kinderen PO en VO.

Mocht je nog vragen of opmerkingen hebben, ik hoor ze graag. Via het webformulier kun je makkelijk contact met me opnemen. En je kunt ook reageren op dit bericht.

Alvast hartelijk dank voor het invullen en voor je hulp dit onderzoek te promoten.

Met vriendelijke groet,

Willem Wind.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.