Nieuwe zorgorganisatie hoogbegaafden

Ik ben bezig met de voorbereidingen voor het opzetten van een nieuwe zorgorganisatie.
De bedoeling is dat het een landelijke GGZ instelling wordt met een open netwerk structuur gespecialiseerd in ggz zorg voor kinderen en volwassenen met een hoge intelligentie/ hoogbegaafdheid in combinatie met problematiek zoals autisme, AD(H)D, depressie, persoonlijkheidsstoornissen of andere problematiek dat valt onder de geestelijke gezondheidszorg.

Mijn ervaring is dat deze doelgroep hopeloos vastloopt in de gewone ggz omdat ze vaak een stuk intelligenter zijn dan hun hulpverlener en de hulpverlening niet genoeg inziet hoe de hoge intelligentie er voor kan zorgen dat iemand nog meer vast loopt maar ook gebruikt kan worden.
Door een landelijke open netwerk organisatie te zijn wil ik vraaggericht kunnen werken en zoveel mogelijk vormen van zorg bieden afgestemd op de hulpvraag van de cliënt. Vanaf een juiste diagnose (wat regelmatig fout gaat) tot praktisch (gezins)begeleiding thuis of op school/ werk, tot interne behandeling bij bestaande organisaties onder externe begeleiding vanuit mijn organisatie.
Dit vraagt om een groot netwerk opbouwen met zorgorganisaties en hulpverleners om deze doelgroep door het hele land te kunnen voorzien.

Zelf kom ik uit de gezondheidszorg en heb ik jaren jongeren en volwassenen begeleid bij het wonen en werken in een zorginstelling. Daardoor heb ik veel ervaring op gedaan met mensen met autisme en psychiatrisch stoornissen. Tevens heb ik samen met mijn ex-man een zorgboerderij opgezet waar ik vooral kinderen met autisme/ AD(H)D en aanverwante stoornissen begeleid, regelmatig in combinatie met hoogbegaafdheid. Ik kom dus vanuit de praktijk en zou mijn kennis en op het gebied van zorg en hoogbegaafdheid willen inzetten om iets voor deze doelgroep te kunnen betekenen.

Verder ben ik nog bezig met hoe ik de financiering het beste rond kan krijgen. In principe heeft mijn doelgroep een indicatie of verwijzing en zijn er dus zorg gelden beschikbaar. Veel zal via de zorgverzekering vergoed moeten worden. De vraag is alleen hoe kom ik als nieuwe organisatie bij die zorg gelden. Momenteel zijn er zeer veel veranderingen op dit gebied en heel veel verschillende potjes met ieder hun eigen regeltjes.

Nu ben ik op zoek naar mensen die in de zorg/ hulpverlening werken en eventueel met mij samen willen werken. Zou je graag meer willen weten en heb je hart voor deze doelgroep? Dan ontvang ik graag een mailtje om hier over in gesprek te kunnen gaan. Wellicht dat we iets voor elkaar kunnen betekenen.

En verder ben ik naarstig op zoek naar iemand die er een uitdaging in ziet om de juiste zorg gelden bij de persoon die zorg/ hulp nodig heeft te krijgen.
Mijn hulpverlenershart en rechtvaardigheidsgevoel wordt hier namelijk totaal niet blij van dus ik heb iemand nodig die goed is in onderhandelen met zorgkantoren en zorgverzekeringen en daarbij wel hart heeft voor de doelgroep maar niet zo betrokken is zoals ik om hier op een zakelijke manier mee om te kunnen gaan, en de weg door regeltjes land weet te trotseren zodat we een zo hoog mogelijke kwaliteit gespecialiseerde zorg kunnen gaan bieden.
Op zoek naar een leuke uitdaging of weet je iemand of een organisatie die dit zou kunnen?

Ik hoor graag wanneer er mensen zijn die hier over mee willen denken of iets zouden willen betekenen in deze uitdaging.

Vriendelijke groet,

Christina Rieksen
christina@rieksen.com
06-38226326 bij voorkeur ’s avonds bellen of op donderdag of vrijdag

8 gedachten over “Nieuwe zorgorganisatie hoogbegaafden”

  1. al iets meer bekend? heb asperger en val overal tussen wal en schip en zoek beschermd woon omgeving in buurt van delft.

  2. Beste Noks Nauta,
    Goed om te horen dat er meer gebeurt. Ik wil best wat toelichting geven op die werkgroep en het verloop, maar dat lijkt me handiger via email of telefoon. Is dat een optie?
    Hartelijks, Maartje

  3. Je bent sneller met reageren dan ik. Dank voor je uitgebreide verhaal, en sterkte met alle persoonlijke perikelen, waarvan ik kan begrijpen dat dat z’n tijd en ruimte nodig heeft.
    Ondertussen ben ik als cliënt in een GGZ-instelling in een ‘werkgroep hoogbegaafdheid’ terechtgekomen. Samen met een aantal andere cliënten gaf ik aan dat we kennis daarover misten bij stafleden. Men stond daar zo voor open dat we dus een werkgroep konden vormen en Dineke van Kooten (www.dinekevankooten) mochten inhuren om wat bij te spijkeren, dingen te delen en op basis van dat alles een stuk te schrijven over wat we gemist hebben, wat we graag hadden willen zien enzovoorts. Dat laatste moet nog gebeuren. Mijn hoop is dat men daar gaat inzien dat hoogbegaafdheid specifieke eigenschappen en problemen met zich meeneemt. Het staflid waarmee wij te maken hebben (programmaleider aldaar) is alvast zeer gemotiveerd om te zorgen dat cliënten met hoogbegaafdheid de zorg krijgen die ze nodig hebben.
    Ik blijf benieuwd naar de ontwikkelingen van jouw werk.

    Hartelijks, Maartje

    1. Beste Maartje, dat klinkt heel goed van die werkgroep! Ik ben vanuit het Instituut Hoogbegaafdheid Volwassenen bezig om het thema hoogbegaafdheid op de agenda te zetten, ook in de GGZ.
      A.s. dinsdag geef ik een referaat voor de psychiaters in opleiding bij GGZ Delfland in Delft en een half jaar geleden gaf ik een referaat bij GGZ Breburg in Breda. Ook ben ik met individuele psychiaters en psychologen in gesprek hierover. En met mensen die zelf werkzaam zijn in de GGZ of daar cliënt zijn (geweest). Ik zou graag meer van je horen over jouw werkgroep. Ik ken Dineke van Kooten ook. Fijn dat zij meewerkt.
      Met mijn achtergrond (arts en psycholoog) versta ik de taal van professionals in de GGZ. Er is nog veel te doen!

  4. Vooral via mensa, via via en via het hb-forum heb ik inmiddels een hele lijst met hulpverleners aangelegd die meestal een bestaande praktijk hebben of voor een zorgorganisatie werken en affiniteit hebben met hoogbegaafdheid en veelal zelf hoogbegaafd zijn. Al deze mensen ben ik persoonlijk aan het benaderen en met een aantal heb ik ook al een gesprek gehad omdat ik iedereen persoonlijk wil kennen om een zo goed mogelijke match te kunnen maken tussen cliënt, hulpverlener en de hulpvraag. Dit kost echter erg veel tijd.

    Ondertussen ben ik helaas nog heel erg veel tijd kwijt aan het afronden van mijn scheiding en het bedrijf met mijn ex en het zoeken van geschikt onderwijs voor mijn kinderen waardoor dit proces helaas weer even is stil komen te liggen. Ondertussen vul ik nog wel langzaam mijn lijstje aan met interessante hulpverleners.

    Verder is het eigenlijk onmogelijk gebleken om rechtstreeks als landelijke organisatie bij de zorggelden te komen omdat alles tegenwoordig regionaal geregeld is. Voor dit probleem heb ik nog geen oplossing kunnen vinden anders dan dat het rechtstreeks tussen therapeut en cliënt geregeld kan worden. Maar dan vallen er wel heel veel vormen van hulpverlening af en zal mijn bemiddelingswerk van het samen op zoek gaan naar een geschikte therapeut en het behandelingstraject volgen en begeleiden uit eigen zak betaald moeten worden. Nog geen bevredigende oplossing dus.

    Naar mijn idee blijft het wel zo dat er echt behoefte is naar gespecialiseerde hulp voor hb’ers met problemen en er is dus ook gebleken dat er door het land heen toch heel wat hulpverleners zijn die heel graag iets voor deze doelgroep willen en kunnen betekenen.

    Zodra mijn privé omstandigheden dit toelaten zal ik dan ook weer verder gaan met kijken in welke vorm ik dit zo goed mogelijk in de praktijk kan gaan brengen. Ondertussen blijf ik hier natuurlijk wel over nadenken en mijn lijstje aanvullen.
    Dus mochten er nog mensen ideeën hebben dan hoor ik dit graag.

    Groet,

    Christina

  5. Beste Christina Rieksen,
    Bovenstaand bericht is ongeveer een half jaar geleden gepost. Ik ben erg benieuwd hoe het met de ideeën staat. Is daar nieuws over?
    Groet, Maartje

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *