Nieuw boek over dementie en hoogbegaafdheid

Boekpresentatie
Op donderdagmiddag 12 september 2019, van 15.00 tot 16.30 in het Zonnehuis Oostergast, Gemmastraat 14, 9801 VG Zuidhorn, presenteert Hendrikje Fictorie haar nieuwste boek ‘Wat woorden nog zeggen’. Haar levenspartner is hoofdpersoon in het boek en zal deze middag ook aanwezig zijn.

De achterflaptekst
De persoonlijke beleving van een mantelzorger komt tot leven in deze bundel vol liefdevolle beschrijvingen van het leven van alledag met een partner die langzaam verandert in een ander, door een niet nader gedefinieerd ziekteproces. Het vermoeden van dementie klinkt op, wordt ontkend, kan niet vastgesteld en dient zich desondanks telkens weer aan.
De partners raken elkaar kwijt, vinden elkaar terug, ontwikkelen gaandeweg een vorm om om te gaan met de wijzigingen in de wijze waarop de dagelijkse conversatie plaatsvindt.
Ondanks het trieste thema een hoopvol boek.

De auteur
Hendrikje Fictorie (1970) is de oudste in een gezin van vier. Vanaf dat taal in geschreven vorm de intrede deed in haar leven las ze elke letter die ze tegenkwam en schreef er zelf vele. Dagboeken, brieven, gedichten, haar persoonlijke oeuvre is divers en breidt zich dagelijks uit. Inspiratiebronnen vormen Anne Frank en Etty Hillesum. Denken omzetten in woorden, gevoelens taal schenken, het zijn de kernpatronen in al haar werk.

Over het boek
Vermoedens van dementie veroorzaken grote ongelijkheid binnen de relatie. Het ‘niet pluis’ gevoel kan lang duren. De fase voor de diagnose, veroorzaakt een toenemend isolement. Dit boek maakt dat isolement inzichtelijk met de pogingen het isolement te doorbreken.
Uniek aan het boek is het voorstadium, waarin (nog) geen sprake is van een diagnose. Meestal horen we daar pas van nadat de partner opgenomen is of overleden.
De intelligentie van beide partners versterkt aanvankelijk de kloof, maar blijkt ook de kracht die creatieve oplossingen oplevert. Uit een recensie door Noks Nauta (ere-bestuurslid Instituut voor Hoogbegaafde Volwassenen): ‘Hendrikje ziet ook zijn cognitieve achteruitgang, zij merkt dat sneller op dan hij en weet sneller dan de omgeving dat er iets aan de hand is. Haar man kan met zijn hoogbegaafdheid de verschijnselen van cognitieve achteruitgang voor de mensen die hem onderzoeken lang maskeren. Het beeld is ook nog eens sterk wisselend, waardoor ook Hendrikje soms twijfelt.’ (bron: IHBV)

Bestellen
Dit mooie boek is te bestellen via Bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *