Martijn’s gedachten over hoogbegaafd-zijn

Hoe ervaar ik hoogbegaafdheid

Hoogbegaafdheid is pervasief met een amelioratieve connotatie. Het heeft invloed op sociale vaardigheden, relaties, motoriek. Maar ook op gevoelens, fantasie en begrip van de omringende wereld.

Hoogbegaafdheid behelst o.m. een andere manier van denken: divergerend, lateraal en nevenschikkend.
Intensiteit, creativiteit, gevoeligheid, rijkgeschakeerdheid en fijnbesnaardheid zijn enkele karakteristieken.

Hoogbegaafd zijn is als een auto die naast radio en antenne is voorzien van gps, distance control en lane departure warning. Toch is veiligheid niet gegarandeerd. Sommigen proberen je van de weg te drukken. Soms uit afgunst maar vaak intuïtief.

Als hoogbegaafde zie je vaak een andere rode draad en maak je grote denksprongen. Hierdoor kan de ander je niet volgen. Uit afweer en zelfbehoud bestempelt de ander je “vreemd”. Stigmatisering en demonisering zijn jouw deel. Je gaat je zonderling en eenzaam voelen en schept een laag zelfbeeld.

Als je erachter komt dat je hoogbegaafd bent verandert er veel.
Je maakt opnieuw de balans op.
Er is veel gebeurd en alles is gejournaliseerd..

Er zijn rekeningen van bezit, assets die jou jou maken en die je in je kracht doen staan: veerkracht, flexibiliteit, vergevingsgezindheid, gevoel voor rechtvaardigheid, intelligentie, optimisme en humor. En aan de andere kant gevoelens van schuld, onbenut potentieel, ja, zelfs afschrijvingen.

Tot slot zomaar enkele gedachten

Is dood zijn anders dan er nooit geweest zijn?

Als je er nooit bent geweest hoe kun je er dan zijn?

Geen eind zonder begin en geen begin zonder eind. Het leven is rond en God is pi.

Groet
Martijn Krook

7 gedachten aan “Martijn’s gedachten over hoogbegaafd-zijn”

  1. Beide kanten hebben gelijk. Wanneer ik in een vergadering allemaal vragende gezichten om mij heen zie, weet ik dat ik in mijn gedachten veel te ver ben gegaan. Ik moet terug naar het moment dat ik mijn mede-gesprekspartners ben kwijtgeraakt. Het feit dat ik in de hoogste versnelling met mensen aan het praten ben, betekent niet dat andere mensen mij kunnen volgen, integendeel. Je zult je moeten aanpassen. Je hebt tenslotte een gezamelijk doel: de organisatie waar je voor werkt, of vrijwillig je diensten aanbiedt, verder te helpen.

    Ik ben sociaal niet handig, maar dat betekent NIET dat ik met mensen kan leren omgaan. Voor mijn beroep werk ik veel met mensen, het liefst zou ik NIET met mensen werken, maar ik heb GELEERD om met mensen om te gaan. Ik ben soms overprikkeld, maar dat betekent niet dat een ander hier last van moet hebben. Leer met jezelf omgaan. Wat mij altijd een beetje opvalt is dat HB-ers niet graag in de belangstelling willen staan, maar dat komen ze vroeg of laat wel. Vaak trekken ze die belangstelling bewust of onbewust naar zich toe. HB-ers zijn lastig om mee om te gaan, dat mag ik gerust zeggen, ik ben er ook een. Maar mijn voelsprieten heb ik constant uit staan, om te kijken dat ik anderen er niet mee lastig val. Mensen weten toch wel dat ik mijn werk meer dan excellent doe. En wat ben ik blij als mijn werkdag erop zit en even in de stilte kan zitten!!!!!

    Ik dwing mijzelf om anderen te helpen, rekening houdende met hun manier van denken en met de snelheid van hun begrip. Tsja, met mensen omgaan is absoluut lastig. Maar ….! Wij zijn ook heel lastig om mee om te gaan, hoor. Geef gas waar het kan, met je verbanden leggen, jouw creativiteit en jouw intelligentie. Straal, werk en wees creatief. Trouwens, dat je intelligent bent, betekent helemaal niet dat je ‘handig’ bent. Vaak wordt intelligentie betaald met ‘onhandigheid’.

    En misschien kan het ook zijn dat andere mensen tegen jou opkijken. Dat ze zich klein voelen, omdat jij intelligenter bent, omdat jij je werk beter doet dan een ander? En jij weet dat misschien niet, dat ze tegen jou opkijken. Tip: geef je collega eens een compliment en zie ze groeien. Geef ze een reden om jou te accepteren zoals jij bent. Hou dit wel vol… Zij houden van prietpraat bij het koffiezetapparaat, maar jij niet. Maak toch maar even een praatje 🙁 Misschien niet zo heel erg leuk, wel noodzakelijk voor de acceptatie.

    Weet je wat lastig is? Een HB-er die niet van zichzelf NIET weet dat die HB is. Of een HB-er die ontkent dat die HB is, omdat die de verkeerde psychologen spreekt. Psychologen die denken dat HB niet bestaat, en daar ook een rigide mening over heeft. Of Psychologen die denken te weten wat HB is, maar de plank helemaal misslaan. Hoe zouden zulke mensen in het leven staan?

    Wij vinden het lastig om ons aan te passen, maar tegelijkertijd willen we wel dat anderen zich aan ons aanpassen, terwijl zij niet de juiste middelen hebben om aan ons aan te passen… Eh,…

    Tsja, en onze kinderen dan? Ze zitten in een klas, halen niet de juiste cijfers voor een HB-er, daardoor heeft die onderwijzer hele andere gedachten over jouw kind. Jij reageert daar weer op als een rode lap op een stier. Misschien zouden wij daar eens over kunnen nadenken? Er valt nog heel wat te halen, hoor.

  2. Josien (lees:afgunst)
    Snapt het niet
    Ik wel
    Jezelf heruitvinden en daarbij boven de stigmatisering en demonisering uitstijgen is een uitdaging op zich.
    De demonisering niet (langer) toestaan jou te demoniseren is een uitdaging 2.0.
    Maar wij kunnen dat.
    Demoniseer maar lekker los Josien,
    kunnen wij oefenen en verder groeien.
    **steekttonguit**

  3. Is dood zijn anders dan er nooit geweest zijn?

    Je bent er zeker wel! En heel aanwezig en belangrijk bij die ene die jou wel ziet..
    Laat de rest niet in je hoofd.

  4. Je kunt dan misschien vanwege je hoogbegaafdheid bijzondere gedachtensprongen maken, als je een publiek hebt zoals bij het schrijven van een stukje heb je er belang bij dat de ander je kan volgen. Die moeite niet nemen en niet aansluiten bij de denkwereld van je publiek en dan vervolgens bij onbegrip dat afdoen met jaloezie of intuïtieve reactie op bedreiging, vind ik te kort door de bocht en niet heel intelligent. Ik vind je tekst behoorlijk warrig en arrogant. Intelligent zijn is méér dan goed zijn geweest op school of moeilijke woorden kunnen onthouden. Sociale intelligentie is een belangrijke andere vorm van intelligentie, net als wijsheid of bv. praktische intelligentie. Hoe meer vormen van intelligentie iemand bezit, hoe intelligenter hij/zij is wat mij (en vele anderen) betreft. Ik val overigens volgens de huidige normen voor hoogbegaafdheid zelf binnen die normen. Niet altijd tot mijn genoegen.

    1. Je commentaar is aanmatigend en van een hoog pedagogisch gehalte. Je schrijft dat ik niet de moeite neem om aan te sluiten bij de denkwereld van het publiek. Het komt nogal verwaten over om jezelf als de modus, de mediaan en het gemiddelde te zien en de vrijheid te nemen om uit monde van elke lezer te spreken. Je kent mij niet maar hebt je mond al vol over me, over gebrek aan intelligentie gesproken. Verder zou het je ietsje mooier maken wanneer je zelf eens de moed verzamelt iets zinnigs op te schrijven, in plaats van blèren vanaf de zijlijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *