Misschien is het een apart idee maar ik speel er al wat jaren mee. Een internet radiostation voor hoogbegaafden over hoogbegaafd-zijn en hoogbegaafdheid. Over school, werk en vrije tijd.
Het lijkt mij wel een mooi idee om uit te voeren maar er zitten wat haken en ogen aan. Hoe zou de programmering er uit moeten/kunnen zien? Welke intermezzo’s kunnen tussen de praters/inbellers en zijn uitzendthema’s een idee? Welke opzet en mediabeleid zou het beste zijn?
Veel vragen vooralsnog want het moet consistent zijn om te kunnen groeien en er moet natuurlijk ook nog markt voor zijn. Ergens in de tijd moeten er inkomsten uit voortkomen, al was het maar voor de kosten die hiermee gepaard gaan.
Dit idee kwam vanuit ’t Peerhoes project waar ik ook een studio bedacht had dat uitzond via het internet. Radio of TV, via internet kan alles tegenwoordig. In die tijd werd overigens wel gewaarschuwd dat ik dan een licentie moest hebben en kosten zou maken voor muziek en bandbreedte op het internet.
De belangrijkste vraag is of hier behoefte aan is en of het ons wat kan opleveren. Het geeft bekendheid aan ons onderwerp en kan laten zien waar en hoe oplossingen bereikbaar zijn. Het maakt ons ook kwetsbaar want we moeten wat zeggen op radio of TV. Een andere vraag is of dit idee een “klaagzender” op gaat leveren waar we niet verder mee komen en waar mensen op afknappen. Hebben we voldoende positiviteit binnen de doelgroep om er iets interessants van te maken?
Om te beginnen denk ik aan een aantal avonden in de week uitzendingen maken en een publiek opbouwen. Maar voor ik verder ga wil ik onderzoeken hoe dit valt binnen de doelgroep en of er een startpubliek is dat gaat luisteren/kijken naar de uitzendingen. De doelgroep zelf is minstens 350.000 Nederlanders en natuurlijk de hoogbegaafde Vlamingen.
Ik hoor en lees graag jullie reacties op dit idee en of jullie jezelf rekenen tot het startpubliek. Je kunt me ook mailen met je reactie of suggestie.
Met groet, Willem Wind.
Wat grappig, ik dacht hier gisteren ook over na, waarom niet via BTR? Dan kun je het terugluisteren en chatten met luisteraars, ik heb er een paar jaar evaring mee als host en co-host en oprichter van een programma op internet radio. Je kunt natuurlijk een database maken met muziek, gecomponeerd of gemaakt door de luisteraars zelf? Dan ben je van het licentie gedoe af.
Het idee is natuurlijk om hoogbegaafdheid in de maatschappij te laten zien. Hoe hoogbegaafden functioneren en ook hoe anderen er op reageren. Zoals een bestuurslid van een grote organisatie of een HR-medewerker. Of een werkgever. Hoe staan die tegenover hoogbegaafdheid en hoe gaan zij met hoogbegaafden om.
Vragen daarbij zijn bv wat anderen waarderen in hoogbegaafden die zij kennen en wat ze minder kunnen waarderen bij hen. Ik vind de manier hoe BNR hun programma’s opbouwt interessant. Om een thema heen gesprekken en meningen laten horen met af en toe een stevige vraag maar altijd opbouwend en positief aangepakt.
Er zijn veel thema’s mogelijk en vragen die beantwoord kunnen worden. Maar eerst moet er een publiek denkbaar zijn die luistert en interacteert met deze nieuwe omroep. Is dat publiek er in voldoende mate om een succesvolle start te maken?
Waarom geen podcast? Ze zijn tegenwoordig hartstikke populair, bieden meer ruimte voor verdieping en je kunt er veel kanten mee op.
Dan mis ik de interactie en het live-contact met luisteraars cq inbellers. En het wordt erg veel ‘zenden’ en ik zoek juist de connectie.