Verspreid op deze website staan allerlei cijfers van aantallen hoogbegaafden in bv. de basisschool of totaal in Nederland en Vlaanderen. Om gezoek en irritatie te voorkomen heb ik ze hier verzameld.
Hoogbegaafd is iemand die scoort bij de top 2% op een standaard IQ-test. Die top 2% is in aantallen hetzelfde als 2% van de bevolking. Via het CBS heb ik de bevolkingscijfers van Nederland verwerkt in dit overzicht:
Een grafiek naar de indeling van het CBS, per 5 jaar:
De gebruikte cijfers van het CBS vind je hier.
In Vlaanderen wonen een kleine 6,5 miljoen mensen wat maakt dat er ook veel minder hoogbegaafden wonen. Qua oppervlakte is Vlaanderen 12.200 km2 groot en Nederland is 41.500 km2 groot. In Vlaanderen wonen er 479 mensen per km2(9,5 hoogbegaafden per km2), in Nederland wonen er 408 mensen per km2(8 hoogbegaafden per km2).
Onderstaande cijfers zijn gebaseerd op deze publicatie van de Belgische Overheid en op de aanname dat de bevolkingsopbouw in leeftijd niet erg veel zal verschillen met die van Nederland. Dit zijn de cijfers:
Bereken hier zelf de aantallen hoogbegaafden in uw stad of regio via een webformulier. En hier de calculator voor de groep 145+.
Dag
Voor mijn bachelorproef gebruik ik graag de cijfers van Vlaanderen. Waar kan ik deze vinden op de website ‘Statline’?
Alvast bedankt!
Febe
Dag Febe,
Die cijfers kun je zelf vinden op bv. https://www.ibz.rrn.fgov.be/nl/rijksregister/statistieken-van-bevolking/
2% van die groep is hoogbegaafd. En dan kun je het exact bepalen maar dat is veel werk of een redelijke inschatting doen. Bv. er worden circa 60.000 kinderen geboren elk jaar. Dat betekent er elk jaar zo’n 1200 hoogbegaafde kinderen er bij komen. En dat betekent dat er elk jaar 1200 nieuwe leerlingen op scholen belanden en dat daarmee door rekenen, een kind gaat 14 jaar naar school er nu 16.800 hoogbegaafde leerlingen zijn in basis- en voortgezet onderwijs. Elk jaar stromen daar 1200 leerlingen weer uit en gaan werken of leren door.
Groet, Willem.
Als ieder mens een IQ had van ongeveer 190, waarbij opgemerkt dient te worden dat er teveel fouten gemaakt worden bij de vaststelling van iets dermate specifieks: het is meer theoretisch te stellen dat iemand dit valide kan vaststellen – maar mochten die allemaal kwaadaardig zijn kan de Aarde zeer snel vernietigd worden+ mochten deze aardbewoners allemaal zeer goedaardig zijn, biedt de Aarde binnen 20 a 30 jaar geen plaats meer aan honger, geweld, seksisme, zinloos kapitalisme+ vul maar in….
Dank je wel.
Denk jij dat er meer hoog begaafden worden geboren de laatste twintig jaar dan een eeuw geleden? Of dat het I.Q stijgt, collectief in Nederland? Er is meer kennis over nu, en als je het over 2% hebt dan blijft het 2%. Verschuift de 100 punten norm van het IQ misschien naar een andere plaats?
Kortom, ik vraag me af of er nu meer hoog intelligenten en hoog begaafden worden geboren, niet alleen in aantal, maar in percentage van de bevolking.
Hallo Herman, De vraag is natuurlijk of jou aanname dat er meer hoogbegaafden worden geboren, correct is. Ik denk van niet (het kan niet vanwege de definitie) maar wel dat er meer aandacht voor is en dat het hierop lijkt. Net als toen vele homo’s uit de kast kwamen leek het alsof iedereen dat zo’n beetje was.
Die 2% top-scoorders, daaraan verandert niets. Je moet het wel in de langere tijd zien als meer per generatie of zo. Het is tenslotte de 2% ten opzichte van leeftijdsgenoten. Het is dus relatief en niet een absolute aanpak/meting.
Beste,
Onlangs ben ik gewezen op het feit dat ik mijzelf onderschat. Ik zou kenmerken hebben van hoogbegaafdheid. Ik ben inmiddels 70 jaar oud. Dat vind ik nogal wat. Anderzijds vraag ik mij af wat ik nog met die kennis kan. Het is nuttig en belangrijk als je jezelf naar waarde kan schatten, echter, in de praktijk heb ik al genoeg gedoe in het dagelijks leven en communicatie. Dit maar even gezegd zijnde. Dus ik weet het niet, ik constateer slecht.
Hallo Pieter, leuk dat je een reactie achterlaat. Bedankt daarvoor. En jezelf beter leren kennen heeft op elke leeftijd een positief effect. Misschien is een eerste stap van acceptatie dat je een uitzonderlijke intelligentie hebt, voldoende om je beter in je vel te voelen. Je bent dan niet beter, wel anders. En je anders-zijn heeft een naam en een plek in de samenleving. Met groet, Willem.
Ik zou deze cijfers heel graag willen gebruiken voor mijn scriptie. Helaas kan ik deze informatie nergens vinden op de site van het CBS. Weet iemand misschien waar ik dit kan vinden via het CBS?
Alvast dank!
Dag Roos, het CBS heeft geen aantallen hoogbegaafden want dat wordt niet geregistreerd. Maar het is simpel, 2% van de top-scoorders op een standaard IQ-test is hoogbegaafd. De groep Nederlanders is 16 miljoen groot en daarvan is dus 2% hoogbegaafd. Want stel, je test elke Nederlander, dan zijn de 2% top-scoorders, iets van 340.000 mensen, hoogbegaafd.
Dirk heeft gelijk, er is een onderscheid. De holebibeweging zei ook niet “laten we de mensen die bi zijn niet apart vermelden, dat is te verwarrend”. HB is ruimer dan hoogintelligent, zie IHBV. Ook autistische mensen kunnen hoogintelligent zijn, deze mensen hebben totaal andere eigenschappen dan HB (bv qua sociale intelligentie die bij HB sterk aanwezig is en bij autisme quasi afwezig). Ik pleit voor een onderscheid
Een hoogbegaafde autist kan ook bestaan. Een dubbeldiagnose zoals men zegt. Waarbij ik trouwens wel twijfel heb bij de diagnose autist want dat gedrag komt m.i. voort uit niet passende begeleiding.
De vraag komt op hoe iemand zichzelf of een ander, als een IQ-test niets zegt, objectief kan bepalen of iemand hoogbegaafd is.
Ik kan niet rechtstreeks antwoorden op Willem, dus daarom “via jou”. Ik ga helemaal niet akkoord met jouw “strategie”. Ik zie vaak mensen op TV die waarschijnlijk of zeker een hoger IQ zullen hebben dan ik, o.a. of vooral omdat mijn talent voor mathematica en ruimtelijkheid goed is maar niet uitstekend. Maar ik merk dan meestal niets bijzonders aan hun karakter. Zij zijn doorgaans succesvol door hun IQ in combinatie met specialisatie en doelgerichtheid, ambitie en discipline, werken in teamverband, volgzaamheid en dan opklimmen door o.a. oof vooral “stapelkennis”. Dus die hoogbegaafden die sociaal uit de boot vallen, op school en professioneel gaan onderpresteren, moet je niet gaan vergelijken met hen. Dat vergroot juist het onbegrip van/door “de anderen” en de frustratie en andere negatieve gevoelens van de “echten”.
Meerdere lijsten ben ik tegengekomen, maar geen overzichtelijkere dan deze. Daarin herken ik me bijna volledig. (Durf en zelfvertrouwen heb ik bepaald niet in overvloed. En dat is bijzonder jammer, maar ook logisch.) Wie durft er beweren dat er zo honderdduizenden rondlopen alleen al in het Nederlandstalig taalgebied?
Woede over onrechtvaardigheid en morele inbreuken, goed gevoel voor rechtvaardigheid
Brede interesse, overweldigd door vele interesses en vermogens
Sterke morele overtuigingen, integer, eerlijk
Sterke gedrevenheid
Visionair, verwerkelijkt visies, gevoel van lotsbestemming of levensmissie
Houdt van ideeën en discussie
De rest – is nogal lang – lees je hier:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Zelfactualisering
Alleen vraag ik me af: waarom ben ik tot nu toe zo weinigen van hen tegengekomen? 2 to zelfs 4 %, wordt er beweerd. Ik geloof dat 1 % al aan de hoge kant is.
@Dirk: twee invalshoeken die ik kan toevoegen: ik vermoed dat TV geen goede bron is om tot een vergelijking te komen. Binnen de selectie van format – thema – zendtijdstip – voorkeur redactie – stijl presentator etc etc zal je niet snel een interview tegenkomen met iemand met een hoog IQ die daarin de ruimte krijgt om de (schaduw)kant van hoogbegaafdheid te belichten. (tenzij het bv een programma als Zomergasten betreft, maar zelfs dan). Die worden voor bv expertise ingehuurd. M.a.w: de kans is aanwezig dat je een eenzijdig beeld krijgt waardoor er een quasi-succesverhaal ontstaat. Als tweede: de HB-ers die ik ken hebben in mijn ervaring geleerd hun onbegrepen kant waar nodig te maskeren voor de grote groep. Ikzelf hing vroeger vaak de clown uit, door een aparte en snelle vorm van humor, een – wanneer nodig – succesvolle tactiek. Vooral “Oost-Indisch dom” deed het goed. En in wezen vooral op de rem staan voor iedereen. Want anders: te snel, te veel, te diepgaand, te hoog over, te veel details, te lang ergens mee bezig, te ver vooruit…te….te…te. Mensen gaan je vermijden, ik werd er neerslachtig van. Nou ja dan leer je het wel af om serieus te doen, dan maar snelle humor, dat vind “het volk dan wel te pruimen aan mij”. En als de hele groep het zegt, ja wie ben jij dan om net te doen of het niet zo is. Hier ben ik inmiddels al wel van genezen, trouwens, Een (levenslange) vriend van mij (en we begrijpen pas sinds een jaar waarom dat nu al zo lang duurt, ja HB, ontdekt via zijn kinderen) hing altijd de rebel uit, met hemelbestormende ideeën. Ook een goede strategie. Wanneer we samen waren ontstond het contact met onszelf en elkaar pas, en nu nog. In die zin hebben we elkaar er door getrokken.
Soortgelijke ervaringen heb ik terug gehoord bij de workshops die ik recent volg, van andere HB-ers die ik nog nooit eerder had ontmoet, wat op zich een wonderlijke ervaring is, kan ik je vertellen.
Mensen maskeren bij twijfel, en hebben geleerd om de frequentie in eerste instantie aan te passen aan de grote groep, dat zal mogelijk de reden zijn waarom je ze niet snel herkent.De problemen ontstaan wanneer je teveel tijd in de act moet gaat stoppen en mensen werkelijk gaan denken dat je je act “bent”, ze weten niet anders. En daar ben je dan zelf, hoe dan ook, debet aan…. Omgekeerd kunnen we elkaar alleen goed herkennen, door de rem er af te gooien.
valt het de hoogintelligenten/ hoogbegaafden dan misschien ook op dat in het laatste staatje steeds 5 jaar ontbreekt en dat cijfers pas interessant worden als ze worden omgezet in informatie en het aldus vreemd is om staatjes te laten zien van totaal verschillende schaalgrootte? Kan iemand dit wellicht omzetten naar goede informatie? Je hoge intelligentie inzetten om datgene wat je begrijpt te vertalen naar informatie waar de rest van de bevolking ook wat mee kan?
Bedankt Yvonne. De streepjes stonden er wel maar er was te weinig plek voor de legenda om alle groepen te omschrijven. De grafiek is nu wat groter zodat er voldoende ruimte is voor de legenda om in zijn geheel vertoond te worden.
Beste Willem Heb jij/heeft deze statistiek het eigenlijk niet over hoogintelligenten? Ik val niet graag in herhaling, maar er is “het verschil”. Het zou een goede zaak zijn dat/als “wij allen” systematisch hierop zouden wijzen en onze teksten dus ook in fucntie daarvan geschreven worden. http://deleukstekinderen.nl/hoogbegaafd-hoog-intelligent-weet-jij-het-verschil/
Toch ben ik van mening, dat mensen die hoogintelligent zijn ook tegelijk hoogbegaafd zijn. Andersom trouwens ook. Dus zie het verschil niet zo…. Ik ben in ieder geval nog geen hoog intelligente of hoogbegaafde mens tegengekomen die slechts 1 van beide was….
Als je ‘hoogintelligent’ wijzigt in ‘uitzonderlijk intelligent’, zoals Van Dale dat vermeld bij hoogbegaafd, dan ben ik het met je eens.
Nee, Dirk. Hoog-intelligenten zijn nog steeds de mensen met een IQ tussen de 120 en 132. De mensen die in meerderheid zich thuis voelen in deze maatschappij. De mensen die deze maatschappij zijn. Als je allerlei eigen opdelingen maken en woorden opnieuw interpreteren dan snijd je ook in eigen vlees omdat er dan nog minder werk kan worden gemaakt van beter onderwijs, etc.. De goede zaak, daar sta ik zeker achter maar ik wil ook winst boeken voor hb-ers en ik zie enkel verlies bij jouw insteek. Mensen snappen er niets meer van en laten het maar zoals het is. Dat is geen winst voor onze doelgroep.