Hoogbegaafde mensen zijn conceptuele denkers!

Zoals er een verschil is tussen rechtshandige en linkshandige mensen, is er ook een verschil tussen wat wij bij Dynamika de hoog-intelligente mensen en de hoogbegaafde mensen noemen.

De hoogbegaafde mensen vormen binnen de groep zeer intelligente mensen weer een minderheidsgroep: de conceptuele denkers. Conceptuele denkers zijn mensen wiens rechter hersenhelft dominant is in hun denk- en leerprocessen. De specifieke kenmerken van de rechter hersenhelft kleuren als het ware hun manier van denken. Dit zijn de mensen die snel oplossingen zien in complexe vraagstukken, die erg creatief zijn in hun denken, die veel meer in concepten, beelden en associaties denken. Het zijn ook mensen die minder goed in ons schoolsysteem passen en wiens intelligentie niet altijd goed wordt gezien.

De groep mensen wiens linker hersenhelft dominant noemen wij de hoog-intelligente mensen. Zij kunnen zich heel goed focussen op 1 ding, kunnen geweldige en ingewikkelde planningen maken, hebben veel feitenkennis, denken veel meer in taal, structuren en logische stappen. Zij hebben over het algemeen weinig moeite met het schoolsysteem (gehad).

Meer lezen? Klik hier of bekijk deze podcast:

Eén gedachte over “Hoogbegaafde mensen zijn conceptuele denkers!”

  1. Interessant hoe mensen die hoogbegaafd zijn een hogere kans hebben op dyslexie, AD(H)D, dyscalculie of autisme (Dynamika)! Dat had ik nog niet eerder gehoord.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *