Help Jan Koster met onderwijsconcept

Een oproep van Jan Koster als reactie op het Top-down Onderwijsconcept:

Willem, jouw concept spreek ons niet alleen aan, wij gaan er mee aan de slag.

Vanuit deze frustratie, woede en verdriet. Wij kunnen vaststellen dat
– Het huidige onderwijssysteem failliet is;
– Passend Onderwijs faalt;
– Plusklassen en andere extra voorzieningen voor HB niet voldoen;
– Het aantal dropouts en thuiszitters dramatisch toeneemt;
– SWV-en zonder visie alleen maar schuiven met geld;
– Het schoolgebouw niet tegemoet komt aan de vorming van kinderen en jongeren;
– Er een kloof is tussen onderwijs en zorg;
– Er meer aandacht is voor kennis dan voor gedrag;
– Nadruk ligt op leren dan op leven;
– Het talent van kinderen en jongeren onbenut blijft;
– Kinderen en jongeren worden afgerekend op wat je niet kunt.

Vinden wij dat
– Het onderwijssysteem op de schop moet;
– Het talent van kinderen en jongeren alleen maar uitgangpunt kan zijn;
– Vorming van kinderen en jongeren meer is dan formeel leren;
– Leren overal en altijd moet kunnen plaatsvinden;
– Coaches en facilitators de rol van leerkracht moeten overnemen;
– Er meer maatwerk en flexibiliteit moet komen, ofwel gepersonaliseerd leren;
– Kleine concrete uitwerkingen van Het Nieuwe Normaal nodig zijn;
– Van klein naar groot, in ‘proeftuinen’ of ‘broedplaatsen’;
– Gebruik maken van netwerken, specialismes en verbindingen;

Een aantal ouders en professionals in Oost Brabant en Limburg hebben zich verenigd om de positie van dropouts, thuiszitters, hoogbegaafden en autisten te verbeteren. Met een haalbaar realistisch plan, veel netwerken en een deel van de Slob-gelden willen wij in 2020 stappen zetten om onze droom te verwerkelijken.

Onze droom? Wij gebruiken ervaringen die wij nu opdoen met afstandsleren. Zetten dat in een stevige digitale infrastructuur. Waarin aandacht voor cognitie en voor sociaal emotionele ontwikkeling gelijk opgaan. Met meer maatwerk en flexibiliteit in opvoeding en vorming. Als in gepersonaliseerd onderwijs. Waar kinderen en jongeren hun eigen doelen stellen. Voor leren en leven. In een track and track systeem hou je je eigen ontwikkeling bij. In een portfolio vink je waar nodig of gewenst erkende certificaten en diploma’s af. Op centraal gelegen fysieke hotspots kunnen kinderen en jongeren gecoacht worden. Hybride leerwerkomgevingen waar je je eigen doelen kunt halen. Chill ingerichte, flexibele plekken. Die vooral niet doen ruiken en voelen naar een schoolgebouw. Door de regio rijdt een truck met een trailer als een mobiele hotspot. Om coaching naar de kinderen en leerlingen te brengen. Wat is nodig om die droom werkelijkheid te maken? Niet alleen voor dropouts en thuiszitters? Maar voor al die kinderen en jongeren die niet passen in ‘het systeem’?

Wie helpt die droom te realiseren? Te beginnen in Oost Brabant en Limburg? Neem contact op met Jan Koster!

9 gedachten aan “Help Jan Koster met onderwijsconcept”

 1. Hoi,
  Ik kom dit toevallig tegen en ben benieuwd naar de ontwikkelingen. Graag zou ik meedenken om de olievlek van kennis te verspreiden door Nederland heen. Geen idee hoe, maar mocht er een denktank nodig zijn, dan haak ik graag aan. Mijn achtergrond: jeugdhulpverlener, leerkracht, specialist hoogbegaafdheid & differentiatie, maar bovenal bevlogen met het welzijn van hoogbegaafden.

  Groeten Helga

 2. Beste Jan Koster,

  Mijn naam is Antoinette Gerichhausen, bedenker, ontwikkelaar, auteur van de Juan y Rosa leermethode. Ken je die leermethode?

  Al vanaf 2005 wordt het uitgebracht inmiddels is het in drie delen verder uitgebreid. Het leert de hoogbegaafde en alle kinderen die een extra uitdaging zoeken, hoe je een lange spanningsboog leert opbouwen met Spaans leren. Spaans is dus het middel om te leren leren.

  Een mooie terugkoppeling kreeg ik van een groep begeleiders van het Vostok in Purmerend die zeiden dat de leerlingen zelf verantwoordelijkheid leerden nemen bij het leren.

  Wilt u meer informatie dan kunt u die vinden op mijn website of maak gerust een afspraak met mij voor een goed gesprek met een kop koffie.

  Hartelijke groet,
  Antoinette Gerichhausen
  Website: https://www.juanyrosa.nl

  1. Hoi Antoinette,
   Nou breekt mijn klomp. Via Willem krijg ik een reactie van Belinda uit Arnhem en ook nog eens van jou! Dit Rotterdams schoffie groeide op in Arnhem Zuid, had zijn eerste meisje in Huissen: Cathy Tonk Lamers die ooit een schoonheidssalon in jouw stad had. Ze woont nu boven Bar Lekker. De Winterdijk in Huissen heeft een bijzondere herinnering: voormalig schaatscoach Henk Gemser, ook mijn sportleraar op de Malburgen ulo aan de Zeegsingel, schaats daar tegenover vaak op de bevroren wiel. Een van onze zoons ontmoette zijn vrouw tijdens de wintersport, bleek een Huissens meisje te zijn. Dochter van een oude schoolvriend…. Ze wonen nu in Angeren en wij komen net van hen vandaan. Ofwel: toeval bestaat niet, misschien is er wel zoiets als voorbestemming?
   Nee, ik ken je methode niet. Maar ik vind het wel leuk om elkaar binnenkort eens te bellen en na te gaan wat wij voor elkaar kunnen betekenen!

  1. Hoi Belina,
   Ja, natuurlijk! Wat wij willen voor elkaar krijgen in Oost Brabant en Limburg, mag serieus uitrollen over de rest van het land. Da’s nou net ons doel. Wij lijken grond aan de voet te krijgen in Eindhoven en omgeving, Venlo en omstreken en Maastricht en omgeving. Mijn oude woon- en werkplaats Arnhem heeft een plekje in mijn hart. Geweldig als wij daar ook iets kunnen gaan betekenen voor kinderen, jongeren en ouders. Wat heb je nu precies van ons nodig?
   Vriendelijke groet,
   Jan Koster, Cavaleriestraat 29, 6135 JM Sittard, 0642813031

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *