Extra info over ’t Peerhoes

Dit gaat over een jaar of twee, drie ‘t Peerhoes worden? Een beschrijving van mijn beeld op de toekomst.

Dit Peerhoes wordt een wat meer luxe ontmoetingsplaats voor hoogbegaafden. Dat past bij het gebouw en dat past bij een deel van de doelgroep. De andere Peerhoezen die er komen in alle provincies worden qua opzet anders, zodat iedere hoogbegaafde het naar zijn of haar zin kan hebben. Bijvoorbeeld een Peerhoes in Twente waar je als bezoeker meer zelf moet doen zoals eten koken en schoonmaken waardoor het ook goedkoper is om daar te verblijven. Of een Peerhoes in Limburg waar alles in het thema staat van duurzaamheid en milieu. En dan in Friesland een Peerhoes waar de watersporten centraal staan en in Noord-Holland komt bijvoorbeeld een camping-Peerhoes met enkele chalets, kampeerplekken en een klein gebouw voor activiteiten in de winter of bij regenachtig weer.

Bezoekers komen naar ‘t Peerhoes voor allerlei activiteiten die tegelijk plaats kunnen vinden. Als ik even vraag aan de mensen die nu binnenlopen, wat ze hier komen doen, dan kun je de volgende antwoorden horen:

Ik kom biljarten, oefenen voor het aankomende grote toernooi in Amsterdam. En ja, zo goed zijn wij wel.
Ik kom voor een drankje en wat rust, dus.
Ik kom voor het interview. Ze willen weten hoe ik zoveel succes heb met moeilijk lerende hoogbegaafde kinderen. En dat wil ik wel uitleggen op de Peerhoesradio.
Ik ben wat vroeg maar ik ga naar die cursus over portretschilderen. Dat is toch vanavond? En ik wil even kijken of er ondernemers zijn aan de thematafel vanavond. Ik wil dat commercieel gaan doen en zoek samenwerking maar ook wat advies.
Wat een vervelende vraag nu. Mijn zaak is bijna op de fles. Kom even kijken of iemand hier nog een oplossing weet.
Ben jij ook single? Nee? Jammer maar dan kijk ik even verder. Ik heb mijn speldje al op en ik zie al een mooie… Doei!
Spelletjes spelen, meneer! Ik ben helemaal gek op spelletjes!
Wil je het echt weten? Ik kom hier een paar dagen uitrusten, ik ben even op. Dag!
Ik kom hier spelen met mijn vriendjes. Mijn ouders gaan iets knutselen tenminste mijn mama, en mijn papa gaat denk ik wat praten of zo. We blijven tot zondag hier.
Zelf vind ik twee onderdelen het meest interessant. Een lange tafel wordt een thematafel waar elke avond van de week een ander thema aan de orde is. Dinsdagavond is het thema “ondernemen”. Hoogbegaafden die (beginnend) ondernemer zijn of willen starten kunnen hier met elkaar zaken bespreken. Advies krijgen of geven, samenwerkingsverbanden opzetten of gewoon een luisterend oor zijn voor een ondernemer in nood. Op een ander moment is het thema “ouders van hoogbegaafde kinderen” of “filosofie” of “studeren, hoe doe je dat?”. Andere thema’s kunnen zijn: koken, ICT, werknemer zijn, onderwijs, etc.. Willekeurige mensen kunnen hier ervaringen uitwisselen, nieuwe contacten opdoen en geinspireerd raken. Om te voorkomen dat iemand alleen zit aan die tafel kan je via de site je aanmelden dat je komt. Als er wat ondernemers komen dan zet ik mezelf er ook bij want dat heeft mijn interesse. Een andere interesse is biljarten. Niet met wedstrijden maar gewoon een leuk potje spelen. En dat kan daar zodra ik een andere biljarter vindt. Ik heb het nog niet op de site gezien maar misschien kun je je daar ook voor aanmelden.

Vanuit het cafégedeelte kun je met een (nieuwe) kennis of vriend een spelletje doen in de spellenkamer of een boek doornemen. Je kunt natuurlijk ook met mij biljarten. Of met een ander pingpongen o.i.d..

Boven zijn er vier zalen voor allerlei activiteiten. Een knutselclub die elke donderdagmiddag bijeen komt en al haar spullen ter plekke in de eigen kast bewaard en een cursus filosofie plus een workshop mindmappen en een bijeenkomst van ambitieuze pokerspelers. Maar ook de toneelclub oefent hier en de zangvereniging “Peerhoes op maat” oefent voor een mooi optreden in Arnhem. Een workshop “denken en doen” lijkt ook aan te slaan en omdat we een samenwerking hebben met de Open Universiteit loopt de “samen studeren club” ook als een tierelier. Ik hoop dat ze het allemaal halen. Ik vond het maar lastig, die OU. De samenwerking met de ROC loopt ook lekker door. Steeds meer cursisten vinden hun weg naar een betere opleiding en dus beter werk. Het contact met basisscholen en voortgezet onderwijs lopen nog wat moeilijk. Hopelijk vinden we als bestuur oplossingen voor de vele thuiszitters en vastlopers. Het zou mooi zijn als die in ‘t Peerhoes een diploma kunnen halen zonder te moeten wachten op het volwassenonderwijs die we hier wel aanbieden. Altijd jammer om te zien dat een 15-jarige moet wachten tot ze mee mag doen aan het VAVO. Dat moet toch anders kunnen!

Thuis luister ik regelmatig naar de Peerhoesradio via het internet. Leuke items komen voorbij, vooral het filosofie-uurtje op de zaterdagochtend. Het zijn eigenlijk twee uurtjes en ik kan ook via internet actief meedoen. Maar ik luister altijd liever naar de anderen. Ieder uur is er nieuws. Nieuwtjes over hoogbegaafdheid, acties in het land of in één van de Peerhoezen, ontwikkelingen in het onderwijs en nieuws van verenigingen en stichtingen. Waar ik ook naar luister is het hoorspel. Dat doen ze erg leuk en ik beleef mee wat zij ten gehore brengen. Een paar DJ’s sla ik over want die houden wel erg van harde muziek. Zij vinden het geloof ik wel mooi maar geef mij maar het uurtje voor het slapen gaan met heerlijke zachte muziek, een zachte stem en mooie woorden. Daar slaap ik zo van in. Elke uitzending wordt mogelijk gemaakt door bedrijven. Dit wordt gemeld maar op de website zie ik het allemaal terug. Als ik wat nodig heb dan koop ik bij die bedrijven natuurlijk want zij maken die leuke uitzendingen mogelijk!

Laatst was ik er en ik kreeg een erg leuk gesprek met wat mensen. Ik wilde wat drinken en doorpraten, zij ook en gelukkig kon ik nog een bed krijgen. Mijn vrouw was iets minder enthousiast met dit nieuws maar dat heb ik later wel weer goed gemaakt. En overigens, een tijdje terug bleef zij zelf twee dagen weg! In ‘t Peerhoes nog wel.. (vanwege haar zangclubje). Het is erg aangenaam dat ik op elk moment naar ‘t Peerhoes kan rijden en me daar kan vermaken, kan eten, slapen en drinken. Het kost wel wat maar ik heb wel wat over voor een aangenaam leven als hoogbegaafde.

Overmorgen is er een recital van het zangkoor. En daar moet ik wel heen want mijn vrouw geeft een optreden. Maar ik ben meer geïnteresseerd in de dichter die dan wat gaat voordragen uit eigen werk. Zelf lezen lukt niet want ik kan het vaak op allerhande manier uitspreken wat een leuk effect geeft maar niet duidelijk maakt wat de dichter wilde duidelijk maken. En ze hebben sinds een tijdje ook een expositieruimte, een wand of twee in het café, voor schilders en kunstenaars. Daar zit best leuk spul tussen en je kunt het nog kopen ook! Het zit naast die wand met het prikbord er op. Met al die flyers en aanbiedingen.. Het is wat rommelig maar soms staat er wel wat leuks tussen.

De belasting was aardig voor mij en ik heb toen anoniem een gift gedaan. Eentje die ik wel leuk vond want zomaar geld geven.. Met die gift nodigen ze een arme hoogbegaafde uit of een gezin die zelf aangegeven heeft dat te willen, om tegen gereduceerd tarief, dacht ik, een tijdje in ‘t Peerhoes te verblijven. Het kan ook gratis zijn, dat weet ik niet precies. Maar ik vind dat wel leuk, een onbekende peer een beetje hulp te bieden.Vooral als het een gezin is en de kinderen heerlijk kunnen spelen in de kelder of buiten in de speeltuin. En ik heb ook gedacht mee te doen aan de sponsoractie voor een X-box maar ik moest toch kiezen. Zo aardig was de belastingdienst nou ook weer niet. Die sponsoracties zijn wel succesvol. We biljarten op een Rabobankbiljart en de glijbaan is van zo’n groot ICT-bedrijf. Overal natuurlijk een sticker op: mogelijk gemaakt door … maar goed. Op de website vind je dat ook allemaal weer terug.

Er zijn nog veel meer activiteiten maar daar heb ik geen interesse in. Op de site lees ik wel eens iets over cursussen voor onderwijzers, voor werkgevers, voor beleidsmakers en dergelijke. Daar ben ik niet goed in. Ik las ook dat elke donderdagavond en zondagmiddag een inloopdag is voor mensen die vermoedens van hoogbegaafdheid hebben. Dan denk ik aldoor, hoe zou dat zijn? Rondlopen met zo’n vermoeden? Nou ja, ze worden prima opgevangen en verder geholpen. De verhalen zijn vaak te lezen op de site. Ik vind het wel prettig dat ik nu eindelijk iemand kan doorverwijzen naar een plek waar ze peers kunnen ontmoeten. Dat zijn van die starters, zeg maar en die willen alleen maar over hoogbegaafdheid praten. En hoe moeilijk het is en zo. Dat kan ik best even aanhoren en over praten maar keer op keer, daar word ik moe van. Dus nu stuur ik ze mooi door naar ‘t Peerhoes! Eentje durfde niet dus die heb ik maar op sleeptouw genomen. Dat hoefde maar één keer..:)

‘t Peerhoes is ook een kenniscentrum. In de bibliotheek liggen steeds meer boeken over intelligentie en hoogbegaafdheid. Ook engelse boeken, wetenschappelijke uitgaven en wat niet al. Soms houden ze een bijeenkomst hierover en de mensen die dit werk doen zijn goed bezig. Ze halen er alles bij en zoeken gemeenschappelijke delers op zodat hun verhaal over hoogbegaafdheid steeds gefundeerder wordt en controleerbaar voor anderen. Voor mij zijn het teveel details maar ik hoor graag hun resultaten aan. En als die goed voelen ontvang ik ze met applaus. Die feedback vinden ze wel fijn, geloof ik. Ze gaan nu steeds meer veldonderzoek doen, heb ik begrepen. En dat kan natuurlijk mooi met al die hoogbegaafden hier in ‘t Peerhoes. Interessant om te volgen!

Mijn zoontje gaat tegenwoordig ook graag mee. ‘T zoontje is alweer 15 maar die vermaakt zich best. In de spellenkamer kan hij internetspelletjes doen met mensen over de hele wereld, andere kinderen helpt hij wel eens en als de anderen er zijn gaan ze graag chillen in de kelder. Een honk met oude banken. Maar soms voelt hij zich weer wat jonger en speelt leuk mee in de kelderspeeltuin. Met de kleintjes en wat groteren heeft hij dan de grootste lol. Totdat hij mij in het vizier krijgt.. Grappig is dat.

Maar nu moet ik stoppen want ik wil de lezing van die amerikaan, hoe heet die ook al weer, niet missen. Ze hebben via de Peerhoesradio ook een livestream videokanaal geopend voor deze lezing en ik ben erg benieuwd naar wat hij te zeggen heeft. Het gaat over de ontwikkelingen van de consumentenmarkt want het internet biedt veel gratis aan wat niet normaal is in de reguliere samenleving. Maar de consument wil wel die kant op en ik hoop dat hij wat ideeën heeft om ook in de echte wereld een nieuw verdienmodel op te zetten naar het evenbeeld van het internet. Ik was er liever bij geweest maar de twee zaaltjes waren al uitverkocht voordat ik er van hoorde. Ik hoop dat mijn vragen, als ik die heb ook nog beantwoord worden na de lezing. Wel leuk, dat interactieve dat internet biedt. En ‘t Peerhoes natuurlijk.

Er gebeurt nog wel meer. Iets met lekker eten, relaties zoeken, werk zoeken, vrienden vinden. Maar ook huiswerkhulp, studeerhulp, feestjes, verjaardagen, fietsenverhuur, kinderopvang maar ook spirituele zaken en wat al niet. Zoals gezegd, de hoogbegaafden maken uit wat er gebeurt en dat is een heel diverse groep individuen! Ik wens ze dan veel plezier er mee. De lezing begint!