Droomdenkers Talentcentrum Limmen, helpt bij ontspannen leren

LIMMEN – Leren ontspannen en ontspannen leren: daarbij helpen de coaches van het onlangs geopende Droomdenkers Talentcentrum. Hoogsensitieve beelddenkers, hoogbegaafde kinderen, hun ouders en leerkrachten kunnen er terecht voor informatie en begeleiding. Hier is sinds de invoering van passend onderwijs steeds meer behoefte aan.

Het leek een goed idee: passend onderwijs, dus passend voor alle kinderen. In de praktijk blijkt dat onder anderen de kinderen met een uitzonderlijk IQ, een zeer hoge sensitiviteit en beelddenkers veelal juist minder gezien worden. De druk om ‘mee te gaan met het gemiddelde’ is groter, wat tot veel frustraties leidt. Kinderen die meer aankunnen, gaan onderpresteren of verzetten zich tegen de traagheid en de vele herhalingen van de gangbare lesstof.
Scholen hebben de handen vol, leerkrachten hebben vaak meer dan dertig leerlingen waaronder soms zes of meer met een ‘rugzakje’.
Ouders die opmerken dat het niet goed gaat met hun kind, zijn veelal op zoek naar informatie en begeleiding, voor de kinderen en zichzelf.

Oplossingen

Het Droomdenkers Talentcentrum komt tegemoet aan deze groeiende vraag. De coaches van het centrum zijn gespecialiseerd in verschillende thema’s. Ze zijn ervaringsdeskundig en allen moeder van kinderen met verschillende vormen van ontwikkelingsvoorsprong, creatieve begaafdheid, dyslexie, adhd, sensorisch motorische ontwikkelingsproblemen en uitdagende executieve vaardigheden.
Daarom weten ze dat ‘standaardoplossingen’ zelden passend zijn. Ze zijn flexibel in het vinden van de juiste route naar oplossingen.

Begripvol gesprek

De locatie is ruim, verdeeld over twee verdiepingen: een speelruimte waarin ook de presentaties voor groter publiek gehouden worden, en een ruime ‘woonkamer’ voor workshops, trainingen en persoonlijke gesprekken. De speelse gezelligheid en een gesprek waarin zowel ouder als kind zich begrepen voelt, maken een bezoek aan het centrum ontspannend.

Liever lokaal

Oprichter van het centrum is Suzanne Buis. Ze geeft landelijk presentaties over het begeleiden van hoogbegaafde kinderen, bij ouderverenigingen, aan schoolbesturen en in bibliotheken. Buis: ‘Juist vanwege de reistijd naar en van de presentaties overwoog ik al vaker om lokaal te gaan werken. In het pand aan de Schipperslaan kon ik aan de slag. Direct meldden zich collega’s met interesse in samenwerking. Zo is het Droomdenkers Talentcentrum sneller ontstaan dan verwacht. Prachtig om te zien dat kinderen ‘aan’ gaan, als ze hier dingen mogen leren zoals bij hen past. Dan gaat het thuis en op school ook meteen beter.’

Intenties

De coaches werken verschillend, maar hebben dezelfde intenties bij hun werk in het Droomdenkers Talentcentrum:

– liever het kind versterken dan focussen op problemen

hoe wél is interessanter dan waarom níet

– deze snelle denkers gaan graag direct naar de kern

– van daaruit coachen ze nuchter, met veel inlevingsvermogen

– helpen de krachten opzoeken van kinderen én de ouders

– met intrinsieke motivatie ontstaat een heel andere leerervaring

– een veilige omgeving met begrip kan helpen talenten ontdekken

Coaching op maat

De manier van werken verschilt per coach en vooral per situatie en hulpvraag, van ouder en kind. De coaches van het Droomdenkers Talentcentrum bieden een breed palet aan middelen en methodes:

Suzanne Buis (Uitgeverij Vol liefs) is auteur van diverse boeken over hoogbegaafdheid en beelddenken, zoals De droomdenker, voor kinderen en volwassenen.

Suzanne werkt met spelend coachen, zoals een potje pool met pubers die werken aan executieve vaardigheden. Voor signaleren werkt ze met het Wereldspel, een non-verbaal testmiddel dat goed ingezet kan worden wanneer er bijvoorbeeld leesproblemen zijn.
Ze geeft de Leren Leren methode voor scholieren in het voortgezet onderwijs en voor volwassenen in scholen en bedrijven, met haar bedrijf Beelddenkers Leren Leren. Incidenteel coacht ze collega’s bij het schrijven van manuscripten.

Het zit al in jou

Mirjam Brouwer de Koning (van Praktijk Het zit al in jou) is Kindertalentenfluisteraar, van de opleiding van Luc Dewulf. Mirjam heeft twintig jaar ervaring in het onderwijs, onder andere met speciaal onderwijs in Alkmaar. Ze is gedragsspecialist met een afgeronde Master SEN. Mirjam coacht alle kinderen, niet alleen bij hoogbegaafdheid, hoogsensitiviteit en beelddenken.

Ook adviseert ze scholen bij het opzetten van hoogbegaafdheidsbeleid, via de methode van Sonja Morbé van Wijssein. Mirjam runt met haar man Wilco Boerderij Ter Coulster in Heiloo. Hier wordt veel aan educatie gedaan over milieubewust werken in veeteelt en agrarisch ondernemen. Zo was er in april bijvoorbeeld een crowdfundingactie voor bloemenbermen voor bijen, vlinders en andere insecten.
Vanuit het Droomdenkers Talentcentrum zullen er ook speel- en informatiemiddagen zijn op de boerderij.

072BLOEI

Mareille Kaandorp van 072BLOEI kind- en jongerencoaching werkte en werkt op vele  scholen in de regio tussen Zaandam en Schagen, Kennemerland en Noord-Holland Noord. Mareille adviseert over hoogbegaafdheidsbeleid op scholen, bij gemeentes en wordt geregeld uitgenodigd door samenwerkingsverbanden van oa BUCH, Alkmaar en IJmond. Naast individuele coaching aan jongeren en hun ouders, geeft Mareille trainingen zoals weerbaarheidstraining en een stoomcursus voor de overstap naar de middelbare school.

Mareille is met Dorien Mosselman de drijvende kracht achter Kamp aan Zee. Hier kunnen hoogbegaafde kinderen zich thuis voelen met ontwikkelingsgelijke anderen uit de regio, voor essentieel peers contact.

Kennismaken

Bezoek het Droomdenkers Talentcentrum tijdens de presentaties; de agenda vind je op volliefs.nl. Er zijn speciale kennismakingsmiddagen op 11 mei en 15 juni, van 15 tot 17 uur.

Eén gedachte over “Droomdenkers Talentcentrum Limmen, helpt bij ontspannen leren”

 1. Goedemiddag Mareille
  Graag wil ik mij aanmelden voor de workshop voor hoogbegaafde kinderen van groep 1 t/m 3.
  Ik ben een collega van Saskia van Schagen en ik wil graag met haar de workshop doen!
  Ik hoor graag of er nog plaats is!
  Vele groeten Annette van Noord
  Kindercentrum de kerkuil in Limmen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.