Een hoogbegaafde is een anders kijkende?

Dankzij een hack ben ik nu bezig met het vernieuwen van deze website.

De hoogbegaafden zijn verdeeld en hebben allemaal andere diagnoses omdat hoogbegaafd-zijn niet lekker past in de samenleving. Wat ons wel verbindt is een andere kijk hebben. En kunstenaars hebben dat ook. Wij zijn eigenlijk de ‘kunstenaars’ van de samenleving. Niet zozeer in oef0schilderijen of beelden maar wel in het anders aanpakken van problemen, groot of klein. Als we in onze kracht staan, doen we dat. Dan bedenken we van alles om zaken beter te krijgen of andere mensen te helpen.
Daar zoek ik nu een nieuw woord voor. Kunstenaar is al vergeven. Welk nieuw woord dat onze andere kijk omschrijft, kun jij bedenken? Onze kracht is een andere, bredere kijk hebben op welke situatie dan ook. Zoals een kunstenaar ons een andere werkelijkheid kan laten zien, zo kunnen wij vanuit een ander perspectief oplossingen aandragen voor eender welke situatie en voor eender welke grootte van het probleem. Het auteursrecht wordt natuurlijk in acht genomen en wellicht ontstaat eeuwige roem.
Ik ben zeer benieuwd naar jouw woord.

8 gedachten aan “Een hoogbegaafde is een anders kijkende?”

  1. Hoogbegaafdheid is een holle term.

    Kijk bijvoorbeeld eens naar de voorrondes van het televisieprogramma Idols waar 98% van de kandidaten dénkt goed genoeg te kunnen zingen om door te kunnen gaan naar de volgende ronde.

    Wanneer er professioneel hoogbegaafdheid is vastgesteld wil dat nog niet zeggen dat het leuk is om het te zijn.

    Mijn woord zou zijn “verbeterdenker”

    1. “Hoogbegaafd” dekt al redelijk de lading en is al goed ingeburgerd, maar daar kleeft enerzijds een (wellicht ) onbedoelde hiërarchie / superioriteit aan boven bijvoorbeeld “begaafd” of “zwakbegaafd” en anderzijds is de publieke opinie ook niet altijd positief jegens HB.
      Cognitens?

  2. “Wat ons verbindt is een andere kijk hebben” , dat is mooi en het zou mooi zijn, wanneer we als hoogbegaafden onder elkaar dan ook die verbinding werkelijk zouden ervaren, waarbij we elkaar support en steun kunnen geven (wat er m.i. nog erg mist).
    Of dat in een woord uit te drukken is en of een woord zou helpen? Een woord waarin geen verbinding doorklinkt, omdat het geen connectie heeft met onze basis van eensgezindheid in het anders zijn, heeft nog niet veel zin. Zou er een goed woord voor zijn? Ik zou er nog geen weten, ben al bezig geweest erover na te denken. Maar, wie weet?

    1. Een ander zeer goed woord is…ARROGANTIE… en wel een van de bovenste plank. Na nu 20 jaar lid te zijn van de Mensa vereniging is dat wat ik tegen kom binnen de vereniging, een uitzondering daar gelaten. Arrogantie optimaforma….”ik heb een hoger iq dan jij dan zie ik zo” of “hoe hoog score jij? mijn score is enorm hoog” of “ik voel dat ik de hoogste score heb binnen de vereniging want niemand kan mij volgen” whoehahahahahahahahahaha tranen lopen mij nog over de wangen als ik dit terug hoor. En dan die enorme hokjes geest dat clubjes vormen binnen de vereniging…te walgelijk voor woorden. En dan toch ( weer ) lid van de vereniging? ja omdat je nu eenmaal hoogbegaafd bent en de enkeling binnen de vereniging die wel weet hoe het moet opzoeken.

    2. Als je vooral de wereld wilt verbeteren is dat je drijfveer. Als je vooral mensen wilt helpen is dat wat je van binnen beweegt. En als je anderen afkeurt, maar er toch wilt bijhoren dan kun je denken aan het thema ‘wees bijzonder’ of ‘ mag ik erbij horen?’ als innerlijke drive. Maar daar gaat het niet om. Wat ons bindt is volgens mij ons hoogbegaafd zijn. We hoeven niet het wiel opnieuw uit te vinden omdat wij zo nodig steeds creatief of anders moeten zijn. Het woord is dus: hoogbegaafd. Niet meer, niet minder. Het is genoeg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *